Hea geograafiaõpetaja, tutvu uute õppematerjalidega Koolielus


Avaldaja:Merje Pors30. Jaanuar 2012

Kategooriad:Soovitame

Nüüdseks on Tiigrihüppe Sihtasutuse haridusveebi Koolielu õppevara osas avaldatud põhikooli ja gümnaasiumi uuele õppekavale vastavad ja geograafia ainekava ellu viimist toetavad esitlused. Tiigrihüppe Sihtasutuse toetusel valmis 81 esitlust, neist 55 põhikooli ja 26 gümnaasiumi tarbeks.

Esitluste eesmärk on toetada  uutele õppekavadele üleminekut, pakkuda värskeid vaatenurki õppematerjali käsitlemisel tunnis ja näitlikustada õpetatavat.  Esitlused on teemapõhised,  olenevalt teemast saab ühte esitlust kasutada ühes või mitmes ainetunnis. Materjalid annavad ülevaate teemapõhistest mõistetest, seostest ja nähtuste avaldumisvormidest. Õppematerjalides on rohkelt pilte, jooniseid, diagramme ja animatsioone.


Enamik põhikoolile suunatud esitlustest sobib kasutamiseks ka gümnaasiumis. Õpetajal on võimalik esitlusi vastavalt oma soovile ka ümber kujundada, omapoolset materjali lisada või kasutada esitlusi hoopis õpilaste iseseisvates ja rühmatöödes. Esitlustele lisatud viited/lingid võimaldavad ligipääsu algallikatele.

Esitluste autorid on Jaan Poska gümnaasiumi ja Rannu keskkooli geograafiaõpetaja Vaike Rootsmaa, Haapsalu gümnaasiumi geograafiaõpetaja  Reet Tuisk, Tartu Ülikooli geograafia osakonna lektor Ülle Liiber, Tallinna Reaalkooli geograafiaõpetaja Ene Saar, Türi põhikooli geograafiaõpetaja Piret Voivod, Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse peaspetsialist  Lea Koppel.

Esitlused leiab Õppevara jaotuses teemapõhiselt (näiteks Geograafia - III kooliaste - Vulkaaniline tegevus) või  kollektsioonidena III ning IV kooliastme alajaotuses „Geograafia ainekava toetavad materjalid” (näiteks Geograafia - III kooliaste - Põhikooli geograafia ainekava toetavad materjalid - Geoloogia GEO1) , samuti saab neid otsida märksõnade abil. 

Kollektsioonide tähised on järgmised:
GEO1 – õppematerjal  7.klassile (Kaardiõpetus. Geoloogia. Pinnamood. Rahvastik)
GEO2  – õppematerjal 8.klassile (Kliima. Veestik)
GEO3 – õppematerjal  8.klassile (Loodusvööndid)
I kursus  Rahvastik ja majandus
II kursus  Maa kui süsteem
III kursus  Loodusvarad

Praeguseks valminud esitlused temaatiliste kollektsioonidena:
Pinnamood GEO1   
Maailma rahvastik GEO1   
Kaardiõpetus GEO1   
Geoloogia GEO1   
Veestik GEO2   
Loodusvööndid GEO3   
Eesti ja Euroopa rahvastik GEO4   

Valminud on väärtuslik ja kvaliteetne õppematerjal, millest loodame suurt tuge kõigile geograafiaõpetajatele. Loodetavasti  motiveerivad valminud esitlused  ka teisi õpetajaid looma õppevahendeid, mida kolleegidega jagada.

Ülevaate uutest õppematerjalidest andis Koolielu geograafia aineekspert Piret Karu.


 

Haridus- ja Noorteamet