Lapsed ja arvutid: kas peaksime olema mures?


Avaldaja:Merje Pors31. Juuli 2012

Ei ole mõtet laste ees teeselda, et tehnoloogiat pole olemas - see oleks sama kui hoida neid teadmatuses Lego-klotsidest. Mu kuueaastane poeg Patrick ei oska veel kingapaelugi siduda, kuid talle ei valmistanud juba nelja-aastasena mingeid raskusi Nintendo Wii puldi kasutamine kõrgemal tasemel, kirjutab Miranda Sawyer The Guardianis.

Sawyer kirjutab The Guardianis vaimukalt, kuidas laste arvutikasutusoskused teda vahel hirmutavad  - tema pooleteiseaastane tütar on juba osav dokumentide kustutamises emme iPadist. Mis järgmiseks?

Tehnoloogial põhinevad meelelahutusviisid on praeguste lapsevanemate ja nende laste vahel tekitanud n-ö teadmiste lõhe. Kui artikli autor veel ise laps oli, ei tegelenud lapsevanemad oma järglaste lõbustamisega kuigi palju - vastupidi, Sawyer veetis tunde, jälgides vihmapiisku aknaklaasil libisemas või mõeldes välja uusi "raadiosaateid", mida kassettmakil lindistada. Nüüd kasutavad lapsed arvutit igavuse peletamiseks ja vanematele tekitab lapse arvutis olemine tegelikult vaba aega.

Artiklis soovitatakse lapsevanematel õpetada oma lapsi arvutis veedetud aega õigesti juhtima ning teiseks - selle asemel, et hurjutada last arvuti tagant ära tulema, võiks lapsi hoopis parki liikuma kutsuda. Oluline on ka kontrollida, et arvutimäng oleks eakohane; kindlustada, et laps ei sööks mängude ajal liiga palju rämpstoitu ja tagada, et vastutustundlik täiskasvanu oleks läheduses.

Soovitame lugeda ka artikli täismahus versiooni!

Foto: Flickr

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet