Elutööpreemia teaduse populariseerimise eest sai Viire Sepp


Avaldaja:Madli Leikop21. November 2014

Selgunud on Eesti riikliku teaduse populariseerimise auhinna võitjad. Selle auhinnaga tunnustatakse igal aastal parimaid avalikkusele teaduse tutvustajaid.

Auhinnad andsid reedel, 21. novembril üle haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ja Eesti Teadusagentuuri juhatuse liige Krista Aru.

„Teadus ja teadmispõhisus on kindlasti kaks märksõna, mis Eesti tuleviku arengu ja jätkusuutlikkuse mõistes on ääretult olulise tähtsusega. Selleks, et need märksõnad oleks ühiskonnas kõigile ühtmoodi arusaadavad, peavad tehnoloogia ja selle aluseks olev teadus olema arusaadavad nii täiskasvanutele kui lastele,“ sõnas minister auhindade üleandmisel.

Ministri sõnul on hädavajalik, et suudaksime ühiskonnale näidata, et teadus ei ole kellegi erahuvi, vaid see on meie kõikide hüve. „Kindlasti on oluline, et need tublid inimesed, kes tegelevad teaduse populariseerimisega, tööd jätkaksid ja teeksid seda tööd veelgi paremini,“ ütles minister. „Need auhinnad on Eesti riigi tunnustus selle töö eest, mida teinud olete, aitäh!“

Tiiu Silla nimelise elutööpreemia pikaajalise teaduse ja tehnoloogia süstemaatilise populariseerimise ning andekaid lapsi toetavate tegevuste pikaajalise eestvedamise eest Eestis sai Tartu Ülikooli teaduskooli juht Viire Sepp. 

IMG_7178.JPG

Elutööpreemia teaduse pikaajalise populariseerimise eest sai Viire Sepp.

Kategooria „Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine audio-visuaalse ja elektroonilise meedia abil”

II preemia: Jänku-Juss ja robootika. Lasteveeb OÜ, eestvedaja Janika Leoste.

Kategooria „Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine trükisõna abil”

Peapreemia: „Matemaatika õhtuõpik“, autorid Juhan Aru, Kristjan Korjus ja Elis Saar.

II preemia: „Imekaunis Antarktika. Pühendatud teadusele“, autor Enn Kaup.

II preemia: Laste populaarteaduslik ajakiri „Minu Maailm“, väljaandja Sunwells OÜ, projektijuht Külli Koort.

Kategooria „Tegevused/tegevuste sarjad teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel“

Peapreemia: Uuendatud sisu ja ekspositsiooniga Energia avastuskeskuse kui Põhja-Eesti suurima mitteformaalset haridust pakkuva kogemusõppel põhineva haridus- ja külastuskeskuse taasavamine. Energia Avastuskeskus, juhataja Kertu Saks.

Peapreemia: Teadlaste öö festivali pikaajaline koordineerimine. SA Teaduskeskus AHHAA, projektijuht Helin Haga.

II preemia: TTÜ keskkonnatehnika eriala edukas populariseerimine projektiga „Päikeseenergiast energiasäästlike hooneteni“, projektijuht Hendrik Voll.

Kategooria „Parim teadust ja tehnoloogiat populariseeriv teadlane, ajakirjanik, õpetaja”

Peapreemia: Signe Lensment (Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi õpetaja) – mitmekesine tegevus loomingulise innovaatilisuse äratamisel nii oma kooli kui maakonna erinevate õppeastmete õpilaste hulgas.

Kategooria „Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel“

Peapreemia: OÜ Kolm Põrsakest – teadusteatri etendused lastele ja täiskasvanutele ning teadusringid lasteaedades – eestvedajad Martin Käärik, Ergo Kukk, Kristjan Kingo, Julius Air Kull ja Robin Saluoks.

II preemia: Eksperimentaalpsühholoogia populariseerija Psühhobuss – OÜ Psühhobuss, eestvedaja Madis Vasser.

IMG_7192.JPG

Eesti teaduse populariseerimise auhinnaga tunnustatakse igal aastal parimaid avalikkusele teaduse tutvustajaid. Auhinda rahastab Haridus- ja Teadusministeerium ning seda annavad koostöös välja Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Teadusagentuur. Tänavu anti auhindu välja üheksandat korda.

Elutööpreemia võitja saab 6500 eurot ning Stanislav Netchvolodovi skulptuuri „Möbiuse leht“ . Viies ülejäänud kategoorias on peapreemia suuruseks 2200 ja II preemia suuruseks 800 eurot . Kõik laureaadid saavad õiguse kasutada märki „Riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija“ .

Allikas: EEsti Teadusagentuuri pressiteade. Fotod: Eesti Teadusagentuur. 

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet