Meie avastused on olulisemad kui meie võidud


Avaldaja:Madli Leikop18. Jaanuar 2015

Tallinnas Energia Avastuskeskuses oli laupäeval palju lapsi, võistluspinget ja roboteid: toimus robootikavõistluse First Lego League Põhja-Eesti poolfinaal. Ülemaailmse võistlusmängu eesmärk on tutvustada lastele teadust ja tehnikat.

First Lego League (FLL) on 9-16-aastastele õpilastele suunatud programm, mille eesmärk on teaduse ja tehnoloogia populariseerimine ning lastele vajalike teadmiste ja oskuste andmine. Meeskonnad, mis koosnevad kuni kümnest lapsest ja vähemalt ühest juhendajast, võivad olla koolimeeskonnad, seotud mõne klubilise tegevuse või organisatsiooniga, kuid tegu võib olla ka lihtsalt sõpradega, kes soovivad midagi lahedat teha.

IMG_2724.JPG

IMG_2727.JPG

Energia Avastuskeskuses FLL-i teise poolfinaali robotimängude eel: harjutamine teeb meistriks!

Kõige alus on lapse enda huvi. Nagu ei saa kedagi vägisi sundida viiulimängu õppima, ei saa kedagi sunniviisiliselt ka robotitest huvituma panna. Vaatepilt, mis laupäeval, 17. jaanuaril FLL-i Põhja-Eesti poolfinaalis avanes, oli sundimisest kaugel, koos olid tõelised robootikafännid. 32 meeskonda tegid viimaseid ettevalmistusi enne robotimängu, kontrolliti robotite korrasolekut, veel viimased programmeerimisnõksud, viimased proovid harjutusväljakul. Ja ikkagi võis võistlussituatsioonis juhtuda, et robot lihtsalt streikis ja ei liikunud millimeetritki, või liikus vales suunas või täitis ülesannet nagu pähe tuli, mitte nagu programmeeritud oli.

IMG_2732.JPG

IMG_2733.JPG

Energia Avastuskeskuse igas nurgas oli näha noori, arvuteid ja roboteid, kõiki kolme lugematul hulgal. 

Robotimäng on FLL-i üks osa. Robotimängu mängitakse vastaval väljakul, iga meeskond ise pakub välja, mitu ülesannet (missiooni) robot ette antud aja jooksul täidab. Mida rohkem edukalt sooritatud ülesandeid, seda rohkem punkte. Ülesannete lahendamiseks on robotil aega 2,5 minutit ja kõige rohkem punkte kogunud robot võidab robotimängu. Ülesanded on pealtnäha lihtsad, näiteks peab robot maast rõnga haarama, värava lahti lükkama, palli õigesse punkti toimetama jms. Kõik ülesanded on seotud uutmoodi õppimisega. Aga kui mõelda, et kõigepealt tuli meeskonnal Lego Mindstorms robot valmis ehitada, siis programmeerida ja lõputult katsetada, on kahe ja poole minuti taga peidus tohutu töö. Robotidisaini hinnatakse FLL-is veel eraldi.

IMG_2746.JPG

IMG_2742.JPG

Kohtunikud jälgivad pingsalt robotimängu käiku ja medalid on omanikke ootamas. Tegelikult sai medali tubli osavõtu eest kaela iga osaleja, võitjatele on ette nähtud omapärase disainiga legokarikad. 

FLL-i teine suur osa on projekt. Projekt tähendab, et noored uurivad üht kindlat tõsielulist probleemi, millele püüavad leida innovaatilise lahenduse, ja tutvustavad seda võistlusel hindajatele. Näiteks viimati uuriti looduskatastroofe, varem on uuritud inimese keha parendamist, toidu korjamist, transportimist ja säilitamist ja muud. Seekord on robotimängu ja projekti teema „Tuleviku klassiruum“ – kuidas õppimist lahedamaks muuta.

IMG_2739.JPG

IMG_2735.JPG

Kõiki tegevusi iseloomustab üks eesmärk – oluline pole võit, vaid uued teadmised. Oluline on meeskonnatöö, oskus probleeme näha ja lahendusi välja pakkuda. Üle maailma kujundab FLL-is osaledes rohkem kui 230 000 last pea 70 riigist oma arusaamu teadmiste ja oskuste omandamise kohta; nad katsetavad neid nii teoorias kui praktikas.

FLL-i poolfinaalis sain jutule Nõmme Noortemaja meeskonnaga. 11-aastased Madis, Sten, Robin ja 10-aastane Endrik, 9-aastased Laura ja Liisa olid FLL-il esimest korda, varem on osaletud Robotexil. Madis selgitas lahkelt, mida nende meeskonna robot teha oskab: liigutab „käsi“ alla ja üles, ette ja taha, oskab haarata. Ehitasid kõik, programmeeris põhiliselt Madis. Poisid arvasid, et võistlusel saab nende robot hakkama keskmiselt, aga eks näeb… Küsimusele, mis robootika juures meeldib, sain hulga lühivastuseid: on huvitav ja saab roboteid ehitada.

IMG_2736.JPG

IMG_2745.JPG

Nõmme Noortemaja võistkond meeskonnaalal võistlusjärge ootamas ja siis juba robotimängu esimeses voorus. 

Nõmme Noortemaja robootikaringi juhendavad Meelis Antoi ja Enn Liivrand. Robootikaringis käivad lapsed vanuses 9 kuni 13 aastat. Ja ei alustata kohe robotite ehitamisest, vaid kõigepealt tuleb selgeks teha mõned põhitõed loodusest, füüsikast, matemaatikast, mehhaanikast. Näiteks mis on rööpkülik ja mis on algoritm. Ja kõige tähtsam on lapse huvi asja vastu, kinnitasid mõlemad õpetajad. Meie avastused on palju olulisemad kui meie võidud; me teeme tööd, et otsida oma juhendajate abiga lahendusi probleemidele – nii on kirjas ka First Lego League võistluse põhiväärtustes.

FLL-i Lõuna-Eesti poolfinaal toimus 10. jaanuaril Tartus. Tulemusi saab näha siit.

Edasi pääseb 40% meeskondi mõlemast poolfinaalist, lisanduvad mõned rahvusvahelised tiimid ja FLL-i Eesti finaal on 14.-15. märtsil. Selle võitja saadetakse Eestit esindama avatud Euroopa turneele. FLL-i toimumist toetab paljude seas ka Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.

Toimunu kohta saab lugeda-vaadata veel siit

Fotod: Madli Leikop.

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet