Rahvusvaheline suveülikool toob Tartusse enam kui 200 osalejat üle maailma


Avaldaja:Madli Leikop22. Juuli 2015

Tartu ülikooli rahvusvaheline suveülikool alustas Tartus oma õppenädalat, kus esimest korda suveülikooli ajaloos tutvustatakse mh e-Eesti arenguid, küberturvalisust ja e-demokraatiat.

Suveülikool toob Tartusse 215 õppijat 30 riigist, muutes Tartu nädalaks multikultuurse hariduse keskuseks.

Seitsmes elukestva õppe keskuse rahvusvahelise suveülikooli ning maailma keelte ja kultuuride kolledži eesti keele ja kultuuri suveprogrammis osaleb õppureid Peruust, Hiinast, Argentiinast ja Singapurist. Kõige rohkem osaleb suveülikoolis inimesi Lõuna-Koreast, Ameerika Ühendriikidest, Soomest, Gruusiast, Jaapanist ja Ukrainast.

Tartu ülikooli rahvusvahelise suveülikooli peaspetsialist Margot Must sõnas, et Tartu ülikooli rahvusvahelised suveülikoolid koguvad iga aastaga üha enam populaarsust ja laiendavad oma ülamaailmset haaret.

„Suveülikool annab võimaluse näha kaunist Eestit ja õppida Tartu ülikooli rahvusvaheliselt tunnustatud õppejõudude käe all. Käsitleme paljude õppurite jaoks uuenduslikke teemasid, mis nende riigi- või haridussüsteemis veel juurdunud ei ole ning mille peamine pädevus Eestis on just Tartu ülikooli õppejõududel,“ rääkis Must, avaldades heameelt, et alati on palju huvilisi ka eesti keele ja kultuuri õppurite hulgas, sest selle keele oskamine on maailma kontekstis privileeg.

Peagi algavad eesti keele kursused soome keele baasil kolmes eri taseme rühmas, maailma keelte ja kultuuride kolledžis alustavad eesti keele ja kultuuri õppimist 50 õppurit ning Narva kolledžis õpivad Pittsburgi tudengid vene keelt.

Esimest korda saavad õppurid osa programmist, mis tutvustab e-Eesti arenguid, pakkudes tudengitele võimalust tutvuda e-riigi ja selle ülesehitusega ning analüüsida küberturvalisuse ja e-demokraatia teemasid. Programmi on kaasatud mitmed valdkonna tippeksperdid ning ülikooli õppejõududena viivad õppetööd läbi Balti õpingute keskuse lektor Heiko Pääbo, meediauuringute professor Pille Pruulman-Vengerfeldt ja IT-õiguse magistriõppekava külalisõppejõud Eneken Tikk-Ringas.

Rahvusvahelise suveülikooli programmid ühendavad endas mitmeid õppevaldkondi ja kaks neist toimuvad koostöös välispartnerülikoolidega. „Euroopa integratsiooni“ kursus koostöös Utrechti suveülikooliga toimub kaks nädalat Utrechtis ning kaks nädalat Eestis: Tartus ja Pärnus. Läti ülikooliga koostöös viiakse Riias, Tallinnas ja Tartus läbi programm „Impeeriumi hukk“, kus õppetöö fookuses on Balti regioon ning poliitilised ja majanduslikud suhted Euroopa Liidu, Nato ja Venemaa vahel. Tartu nädala juhtiv õppejõud on külalisprofessor Andrey Makarychev ning Pärnus professor Andres Kasekamp.

Akadeemilistele loengutele lisaks külastavad tudengid valdkonnapõhiseid ettevõtteid ja asutusi, saavad ülevaate ülikoolist ja rahvusvahelistest tasemeõppekavadest ning osalevad kultuuriprogrammis.

Koostöös semiootika osakonnaga toimub 10.-21. augustini programm „Semiootiline ennustatavus / ennustamatus“ ning 24. augustist 15. septembrini õpivad Hokkaido ülikooli tudengid Tallinnas ja Tartus inglise keelt ja kultuuri.

Suveülikoolis osalemist toetavad mitmed stipendiumiprogrammid. Tänu välisministeeriumi arengukoostöö 18 stipendiumile said Gruusia, Ukraina, Valgevene ja Moldova tudengid võimaluse osaleda neljas erinevas programmis. Saksamaa akadeemilise mobiilsuse keskuse DAAD „Go-East“ suvekoolide programm võimaldas neljal tudengil osaleda e-Eesti programmis ja kolmel õppida eesti keelt ja kultuuri. Eesti keele õppimist toetavad ka Eesti instituudi stipendiumid 21 inimesele. SA Archimedese toetusel õpib üks üliõpilane eesti keelt ja kultuuri ning teine osaleb semiootika kursusel.

Allikas: TÜ pressiteade. Foto: Tartu ülikooli avalik fotogalerii. Fotol on hetk Tartu ülikooli päevadest Tallinnas kevadel 2015. 

Haridus- ja Noorteamet