Leheküljed

Vahur Mäe

Viimati täiendati kasutaja Moonika Kukk poolt

Olen Vahur Mäe ja olen kalastusturimiettevõtte Estfly üks omanikest ja ka selle asutaja. Lisaks sellele on mul väike suvebaar ühes Põhja-Eesti suvituspiirkonnas ning olen veel ka üliõpilane Eesti Maaülikoolis ja AIESEC Tartu juhatuse liige.

Miks ma hakkasin ettevõtjaks?

Esimese ettevõttega alustasin siis, kui olin just 18 saanud. Selle tee valisin peamiselt kahel põhjusel. Esimene neist oli see, et mingil hetkel hakkas erinevate raamatute ja ka tuttavate ettevõtjate tõttu see valdkond mind nii huvitama, et ainuke võimalus oli kiiresti sellega alustada. Ning suvi oli ka just tulemas ja ega ma ennast eriti palgatöölisena kusagil ehitusel või maasikapõllul enam ette ei kujutanud. Teiseks põhjuseks oli väga ebameeldiv kogemus tööga, mida ma aasta varem suvel teinud olin. Kõige huvitavam ja turvalisem variant uueks suveks tundus see, et alustan täiesti ise ja olen iseenda peremees.

Miks on minu meelest hea olla ettevõtja?

Suurim pluss ettevõtjaks olemise juures on see, et sa saad täpselt nii palju, kui ise tahad ja kui palju oled nõus pingutama. See reegel kehtib nii sissetuleku kui ka kõige muu kohta. Minu puhul sai arvatavasti otsustavaks see, et sain kõike teha täpselt nii nagu ise tahtsin. Saan ellu viia enda ideed ja täita enda eesmärke.

Materiaalne pool on ka loomulikult oluline argument, aga see ei ole peamine. Sest ettevõtja võib teenida väga palju, kuid samas võib teenida ka oluliselt vähem kui palgatööl - ettevõtjaks olemine ei tähenda kohe suurt sissetulekut. Mina olen alati olnud kindlal arvamusel, et ettevõtet ei tohiks luua ainult selleks, et palju raha kokku ajada. Kui see on ainuke ambitsioon ja eesmärk, siis sellest ettevõtjast saabki ainult buumiaegne kinnisvaraärimees, kes hääbub peale mulli lõhkemist. Ettevõtja peaks oma tööd tegema niiöelda missioonitundega ehk sellel tegevusel peaks olema mingi suurem eesmärk ja selle saavutades tuleb raha nagunii.

Mida soovitan keskkooli- ja ülikoolinoortele, kes on ju potentsiaalsed tulevased ettevõtjad?

Peamine sõnum mida ma alati edasi anda püüan on see, et kui teil on soov ja idee, siis andke ainult tuld. Alati on kõige olulisem teha seda, mis tundub kõige õigem ja mida sa kõige rohkem naudid. Ning kui sa tunned, et just enda ettevõte on see, mida sa teha tahad, siis just sede see ongi. Alati on hirme ja kartusi, aga tegelikult meil noortel ei ole ju mitte midagi kaotada - kui sa just vanemate maja laenu tagatiseks ei plaani võtta:)

Isegi kui peaks esimene kord viltu minema ja ettevõte ei õnnestu, siis oled sa väga suure kogemuse võrra rikkam ja palju paremini valmis järgmisteks ettevõteteks. Uskuge, see mõnikümmend tuhat on seda väärt. Minu arvates ongi parim ja kõige õigem aeg ettevõtlusega alustada noorelt, sest meil ei ole ju tegelikult mingeid kohustusi ja põhimõtteliselt mitte miski ei hoia meid tagasi. Kuid kui oled juba vanem ning sul on majalaen, seitse last ja autoliising siis alustamine on oluliselt raskem ja riskantsem:)

Kuidas on AIESECi kogemus kaasa aidanud minu ettevõtjaks saamisele ja arengule?

AIESECi kogemust hindan ma väga kõrgelt ja kasu sellest tunnen ma juba praegu oma ettevõtlustegevuses ning kindlasti veel oluliselt rohkem tulevikus. Kõige kõrgemalt hindan ma AIESECist saadud juhtimis- ja meeskonnatöö kogemust. See on mind palju arendanud nii juhi kui ka inimesena. Koolis seda ei õpetata ja tööturul on juhtivat positsiooni värskelt koolipingist tuleval inimesel pea võimatu saada. Samuti on AIESEC kokku koondanud suurepärased inimesed, kellest on saanud mu head sõbrad ja tulevikus ka kindlasti ideaalsed äripartnerid.  

Kust minu tegemiste kohta rohkem lugeda ja uurida saab?

Infot minu kalastusturismiettevõtte ja ka meie teenuste kohta leiab meie kodulehelt: http://www.estfly.com
Kui satute suvel sellisesse Põhja-Eesti suvituspaika nagu Mahu, siis tulge külastage minu baari.
Ning kõik noored, kes on ettevõtlusest huvitatud võivad mulle alati küsimuste korral helistada või kirjutada (56452789 ja vahur@estfly.com).

Haridus- ja Noorteamet