Noorsootöö kättesaadavus peab olema ühtsem kõigile noorte vanusegruppidele


Avaldaja:Madli Leikop25. Oktoober 2011

Noorteseire aastaraamatu andmetel tegutses Eesti kohalikes omavalitsustes 2010. aastal kokku ligi 900 noorsootöö asutust - huvikoolid, noortekeskused, teavitamis- ja nõustamiskeskused, alaealiste komisjonid jne, mis pakuvad mitmekülgseid noorsootöö teenuseid.

Noorteseire aastaraamatu andmetel tegutses Eesti kohalikes omavalitsustes 2010. aastal kokku ligi 900 noorsootöö asutust - huvikoolid, noortekeskused, teavitamis- ja nõustamiskeskused, alaealiste komisjonid jne., mis pakuvad mitmekülgseid noorsootöö teenuseid. Kuni 4. novembrini külastavad sõltumatud eksperdid omavalitsusi ning analüüsivad muuhulgas ka omavalitsuse poolt pakutavate noorsootöö teenuste kättesaadavust.
 
Noorsootöö kvaliteeti on kaardistanud 24 omavalitsust, teiste hulgas ka Loksa linn. Noorsootöö ajalehe Aken veergudel tunnistas Loksa abilinnapea Hilleri Treisalt, et hindamise tulemusena on neil väga selge arusaam, et noorsootööle tuleb rohkem tähelepanu pöörata ja et noortele vanuses 18-26 on väga vähe võimalusi huvitegevuseks.
 
„Kohalikud omavalitsused koos riigiga on noorsootöö struktuuride arendamisel teinud noorte arengutingimuste parandamiseks olulisi samme. Käimasolev kohalike omavalitsuste noorsootöö kvaliteedi hindamine aitab välja selgitada, mis valdkondades ja milliste noorte vanusegruppidega on veel vaja tööd teha, et noortel oleks sõltumata elukohast võrdsemad võimalused noorsootööst osasaamiseks,“ selgitas noorsootöö kvaliteedi hindamise projekti juht Kaisa Orunuk.
 
Noorteseire aastaraamatus tõdevad noorsootöö spetsialistid, et noor saab noorsootöös osaledes oma konkurentsivõimet parandada ja pädevust mitmekülgselt arendada ning sealjuures teha seda koolis õppimise kõrvalt. Tööturule sisenemise hetkel võib ta tänu noorsootöös omandatud kogemustele nii mõnegi konkurendi ees olulise eelise saada.
 
Eesti Noorsootöö Keskus töötas kvaliteedi hindamismudeli välja 2010. aastal koostöös Ernst & Young Baltic AS-i ning noortevaldkonna partneritega.
 
Hindamismudeli loomine ja rakendamine on osa Haridus- ja Teadusministeeriumi algatatud Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastusel elluviidavast programmist „Noorsootöö kvaliteedi arendamine“, mille üldeesmärk on tõsta noorte valmidust tööturule sisenemiseks ja seal toimetulekuks tänu noorsootöö teenuste kõrgemale kvaliteedile.
 
Hindamissüsteemi rakendamist koordineerib Eesti Noorsootöö Keskus, mis teeb koostööd valitsus- ja noorsootööasutustega, kohalike omavalitsustega, noorteühingute ja teiste institutsioonidega, et arendada noortepoliitikat ja noorsootööd, pakkudes selleks väärtuslikku nõu ja teavet ning esindades, teadvustades ja kaitstes noortevaldkonna huve ning väärtusi.
 
Lisainformatsioon:
Kaisa Orunuk
noorsootöö kvaliteedi hindamise juht
http://www.entk.ee/kvaliteedihindamine
 
Lisatud: 25.10.2011

Haridus- ja Noorteamet