Virtuaalselt on ka päriselt


Avaldaja:Merje Pors16. September 2013

VAT Teatri saali astudes käib lavastuse „Netis sündinud“ proov täie hooga: näitlejad teevad just läbi stseeni, kus Facebookis peokutse saanud neiu läheb peole kohale, kuid näib, et teda seal väga ei oodatagi.

Vahepeal heliseb lavastaja Margo Tederi telefon ning Jarek Kasar teatab, et lavastuse muusikaline pool on kohe valmis.

„Tee teisele seda, mida sa tahad, et sulle tehtaks. Ka internetis. See võiks olla selle lavastuse sõnum,“ ütleb näitleja Ago Soots Koolielule. Kristiina Jalasto uus näidend sai ainest noorte endi Interneti-kogemustest, mis koguti kokku foorumteatris. Lavastus sündis VAT Teatri ja BCS Koolituse  koostöös projekti „Teater Internetist“ raames ja jutustab noortest, kes avastavad, kui seotud ja samas erinevad on virtuaal-  ja reaalmaailma põimunud probleemid.

„Praegusel hetkel on igal pool näha, et Interneti teema on hästi õhus. Vahetult pärast meid tuleb Linnateatris välja samal teemal näidend. Internet on nii läbi põimunud meie eludest ja seal toimimist on vaja õpetada samamoodi nagu ka liikluses tegutsemist on vaja õpetada,“ selgitas lavastuse projektijuht Auri Jürna.

Lavastaja Margo Teder täiendab, et etenduses püütakse virtuaalmaailma reaalselt näidata. „Olge teadlikud, et Internetis olles te ei ole kuskil eemal, see ongi päriselu ja siin öeldud asjad on öeldud samamoodi nagu päriselt.“
Ago Soots ja Martin Kõiv.JPG

Etenduses mängivad  Katariina Ratasepp, Kristiina-Hortensia Port, Ago Soots, Meelis Põdersoo ja Martin Kõiv. Pildil Ago Soots ja Martin Kõiv proovis.

Noorte lugudest inspireeritud
„Netis sündinud“ on inspireeritud noorte endi lugudest ja mõtetest, millele Kristiina Jalasto kirjutas oma vaatenurga juurde ning näitetrupp kohendas seda veel enda rakursi alt. Noortelt kuuldi nii mõndagi. „Võin tuua ühe noortelt kuuldud näite, mille kohaselt oli mõte panna veebikaamera õpetajate WCsse. See oli minu jaoks ootamatu mõte. Ma ei ole kindel, kas see on kuulujutt või päriselt juhtunud, aga selline idee oli õhus. Muidugi on palju lugusid sellest, kuidas keegi on endast koledaid ja rõvedaid fotosid üles riputanud, mõni on isegi uhke enda üle,“ rääkis Margo Teder. Samuti kuuldi lugu, kus tööõpetuse tunnis tegi kaasõpilane ühest tüdrukust foto, kuid valgus langes pildil nina peale nii, nagu oleks seal tatimoodustis. Keegi lisas foto Facebooki ja pildile jäänud tüdruk oli mõistagi endast väljas. Noored klaarisid omavahel asjad ära ja rahunesid, aga kui lapsevanemad juhtunust kuulsid, läksid nad omavahel korralikult tülli.  „Noorte jaoks oli see juba unustatud, noortel tulevad ju uued pildid peale koguaeg,“ tähendas Teder.

Etenduse sisust meile palju ette ei räägita. „Meil on viis noort tegelast, kellega selle jooksul üht-teist juhtub,“ alustab lavastaja. „Loost tuleb välja see, et noored saavad palju paremini hakkama Interneti võimalike ohtudega, vanematel inimestel on raskem neist jamadest välja tulla,“ lisab näitleja Katariina Ratasepp.

Kui küsida, millist rolli Internet lavastuses osalevate noorte näitlejate elus mängib, siis tuleb rõõmustada, et ühtegi paadunud arvutisõltlast nende seas ei ole. „Mul on harjumus, et kui koju satun, siis löön ikka arvuti lahti ja vaatan asjad üle, aga Internet ei ole minuga 24/7 kaasas,“ räägib Meelis Põdersoo. „Mina püüan meilikasti võimalikult vähe vaadata, vaatan Postimeest, Facebooki ma väga ei kasuta. Kunagi tahtsin ühte mängu mängida ja siis tegin Facebooki konto, aga ma eelistan inimestega näost näkku rääkida,“ lisab Martin Kõiv.

Ago Soots tunnistab, et Interneti roll tema elus on küllaltki suur selles osas, et võimalusel viibib ta arvutis üsna palju: otsib infot, vaatab dokumentaalfilme, uurib Facebookist, kuidas sõpradel läheb jne. „Kui olen aga suvel maal, siis olengi suvel maal: näppupidi mullas ja jalgupidi võsas. Sõltuvust pole, Internet olgu sel ajal kus see ja teine.“

Privaatsuse mõiste muutumine
Küsimusele, kuidas on selle etenduse tegemine pannud teisiti vaatama internetiturvalisuse teemale, vastas Katariina Ratasepp: „See materjal on pannud mõtlema lapsevanemana tulevikku vaadates küll. Kõige enam peaks tähelepanu pöörama koolikiusamise kandumisele Internetti – siis see muutub varjatud kiusamiseks, mida õpetajatel ja lapsevanematel on keerulisem tabada ja sellega tegeleda. Kui mõelda kõikidele piltidele, mida noored Facebooki panevad ja mida täiskasvanud ehk ohuna ei oska näha…“ Martin Kõiv lisas, et ega noored kipu mõtlema selle peale, et täna üles pandud pildid teda viie aasta pärast enam ei iseloomusta. Samas ta ise leiab, et enda keskkoolis kirjutatud kirjandit oleks tänasel päeval kummaline Internetist lugeda – toona kirja pandud mõtted ei iseloomusta teda tänasel päeval ehk üldse.
Katriina Ratasepp, Meelis Põdersoo ja Margo Teder.JPG

Katariina Ratasepp, Meelis Põdersoo ja Margo Teder etenduse edasise käigu üle arutlemas.

Netis sündinud põlvkonna jaoks on privaatsuse mõiste muutunud, leiab Auri Jürna. „See ei ole enam päris see, mida meie mõtleme. Kui googeldame oma nime ja näeme midagi, mis meile seal ei meeldi, siis tahaksime kohe need asjad maha võtta. Noortel ei ole see nii terav probleem,“ lausus ta. Margo Tederi sõnul elavad noored selles hetkes. „Noorte puhul on probleemid samasugused nagu need koguaeg on olnud. Üks põhiasju on kuuluvustunne, keegi olemine. Asjad ei ole eriti muutunud võrreldes minu enda noorusega. Mingis vaatenurgas tundub täiskasvanute jaoks Internetis kõik hirmus ohtlik, noorte jaoks on see tavakeskkond. Tahame selle etendusega ka õpetajatele öelda, et Internetti ei ole vaja karta. Õpetajad on noorte pärast rohkem mures kui peaks. Me peaksime õppima selle olukorraga toime tulema, mis nüüd on.“

"Netis sündinud" esietendub 3. oktoobril teatri NO99 laval ja külastab järgneva talve ja kevade jooksul paljusid teatreid ning kultuurikeskusi üle Eesti. Kokku antakse 30 etendust – 10 Tallinnas ja 20 maakondades. Etendustele on registreerimine alanud ning huvi on olnud väga suur. Etendused on eelregistreerimisega ning tasuta kõigile, oodatud on koolinoored oma õpetajate ja vanematega.

Projekti toetavad Vaata Maailma SA, Euroopa Regionaalarengu Fond, Swedbank, Baltic Computer Systems ja F-Secure. Projektis osalevad veel Lastekaitse Liit ning Politsei ja Piirivalveamet, lavastuse loomist toetab New Yorker.

Tekst ja fotod: Merje Pors.

Videoklipi-pilt.jpg

Haridus- ja Noorteamet