Heiki Lemba: matemaatikahariduse nõrgendamine pärsib Eesti arengut


Avaldaja:Laura Vetik22. Mai 2015

Matemaatika õppeprogrammi tükeldamine ja «kitsa» matemaatika ainekava loomine gümnaasiumitasemel devalveerib õppeaine väärtust, kirjutab TTÜ juhtkonna liige Heiki Lemba Postimehes.

Mõne aasta eest muutus gümnaasiumi riiklik õppekava. Gümnaasiumiõpilased saavad nüüd 10. klassi astudes valida tavapärase matemaatika ainekava (14 kursust minimaalselt) asemel nn pooliku ainekava (8 kohustuslikku kursust) ja lihtsama riigieksami. Õpetajad ja õpilased ütlevad kui ühest suust, et antud muudatusega devalveerus matemaatika õppeaine.

Matemaatika poolitamise tulemusena said noored rohkem valikuvabadust. Miks just matemaatika, aga mitte eesti või inglise keel või hoopis keemia? Kehva edasijõudmist matemaatikas ei saa pidada senikehtinud ainekava süüks. Tõsi, inimesed ja võimed on erinevad, kõik ei omanda teadmisi sarnaselt ega saa samu tulemusi igas õppeaines. Niisamuti on erinevad õpimotivatsioon, õpetaja isik, kasutatav metoodika, kooli tugi ja mitmed muud tegurid. Kuid kui matemaatika riigieksami tulemused löövad häirekella, ei tohiks alustada õppekava tükeldamisest, vaid analüüsida ja tegeleda tegelike põhjustega.

Loe edasi Postimehest.

Allikas: http://postimees.ee.

Foto: Flickr, kasutaja Alan Levine, litsents CC BY 2.0.

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet