Robotex – tehnoloogiafestival suurtele ja väikestele


Avaldaja:Laura Vetik07. September 2015

Robotex on juba viieteistkümnendat aastat järjest toimuv robotifestival, mis on ajapikku kasvanud TTÜ priimuste omavahelisest pusimisest Eesti suurimaks kogupere tehnoloogiaürituseks. Sel aastal toimub Robotex 4.–6. detsembril, HITSA on ürituse kaaskorraldaja.

Veel tänase päevani maadleb sündmus valearusaamaga, nagu oleks tegemist väikese nišiettevõtmisega, kuhu binaarkoodi mittetundjatel asja ei ole. Tegelikkuses on pilt hoopis teine, tavaline Robotexi külastaja on uudishimulik perekond või noortegrupp, kes alles üritusel mõistab robotiehituse tõelist loomust ning nakatub tihti ka ise selle põnevust pakkuva pisikuga.

robotex1.jpg

Robotex suudab kaasata kõiki vanusegruppe just neile kõige sobivamas võtmes: noortele toimuvad loovad konkursid, kus osalejad näitavad oma oskusi nii robotite meisterdamises, joonistamises, fotografeerimises, videote tegemises, luuletamises kui ka digitaaljoonistuses. Kohapeal on võimalus osa võtta erineva raskusastmega töötubadest, kus käepärastest elektroonikakomponentidest õpitakse meisterdama roboteid, toimuvad põnevad ülesastumised areeni pealaval ning lõputut uudistamist pakub kõigile külastajatele suur tehnoloogianäitus. Selle kõige kõrval toimuvad ka haaravad robotivõistlused, kus võetakse mõõtu nii jalgpallis, sumos, rallis, labürindi läbimises, merepäästes, joonejärgimises jne. Kokku toimub 17 erinevat robotivõistlust, algklasside LEGO võistlusest kuni kogenud inseneridele peamurdmist pakkuvate ülesanneteni. Sellel aastal on üritus taas kavas kolmepäevasena, mis annab haridusasutustele võimaluse korraldada oma õpilastele hilissügisel üks erakordselt põnev väljasõit.

robotex2.jpg

Robotexi korraldab TTÜ koostöös HITSA ja Tartu Ülikooliga. HITSA toetab noorte robootikahuviliste arengut nii lasteaedades kui ka koolides ProgeTiigri programmi kaudu ning aitab IT Akadeemia programmi raames IT hariduse kvaliteeti tõsta. Samuti pakub HITSA allüksus Eesti Infotehnoloogia Kolledž võimalust IT haridust omandada.


Robotex toimub 4.–6. detsembril ja on kõikidele osavõtjatele ja pealtvaatajatele tasuta. Üritus toimub TTÜ Spordihoones. Rohkem infot Robotexi kohta: http://www.robotex.ee või tutvustavast materjalist.



Autor: Kristjan Lind, Robotex 2015 turundusjuht

Fotod: Robotex

Haridus- ja Noorteamet