Lääne-Virumaa robotihuvilised kohtusid Rakke robootikapäeval


Avaldaja:Laura Vetik11. Märts 2016 Kommentaarid (1)

Märtsi alguses kohtusid mitmete Lääne-Virumaa koolide lapsed suurel robootikapäeval Rakke Gümnaasiumis, kus tegevust jagus nii algajatele robootikutele kui ka juba edasijõudnutele.

Autor: Leelo Ambos, Rakke Gümnaasiumi robootikaringi juhendaja

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, kui Rakke Robootikud käisid Laiusel võistlemas. Tookord naljaga õhku visatud lause, et järgmine kord kohtume siis Rakkes, hakkas laste peas vaikselt juuri ajama. Kui siis kooli huvijuht tuli ettepanekuga korraldada tutvustav robootikapäev Simuna kihelkonna koolide (Laekvere, Muuga,  Simuna, Rakke ja Roela) lastele, avanes meil võimalus teha teoks ka ammune unistus, kutsudes külla kõik lähedal tegutsevad robootikud ning korraldada neile taoline võistlus nagu Laiusel.

Päev sai paika pandud 4. märtsiks. Tegevusi aitasid läbi viia Väike-Maarja robootikud.

IMGP5977.JPG

Kuigi me üritust otseselt ei reklaaminud, levis info kiiresti ning meie tagasihoidlikuna planeeritud üritus paisus lumepallina päris suureks. Kutsusime appi Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA), et kõige korraldamisega hakkama saada. Rahalist toetust lubas ka Virumaa Omavalitsuste Liit (VIROL). Kuna robotipark ei ole meil kuigi suur, siis oleme südamest tänulikud sõpradele Sõmeru Noortekeskusest, Väike-Maarja robootikaringist ning Koeru Keskkoolist, kes laenasid meile ürituse läbiviimiseks oma roboteid. Samuti tahame tunnustada kohalikke lapsi, kes usaldasid oma isiklikke nutiseadmeid algajatele robootikutele esimeste näpuharjutuste tegemiseks.

Teretutvus robootikaga algas töötubades

Päeva esimene pool oli mõeldud eelkõige neile, kel robotitega siiani esmane kokkupuude puudus. Kuna huvi robootika vastu oli suur, siis tellisime oma robootikapäevale HITSA-lt lisaks ka uute WeDo 2.0 robotite töötoa, mis toimus Rakke Nutilaboris. Selle viisid läbi HITSA koolitajad Jaanika ja Jaanus Leoste, kes tutvustasid uudseid robotiteid nagu VEX. IQ, Meet Edison ning Bee-Bot. Töötubasid toimus päeva jooksul tervelt kolm ja nendest võttis osa üle 60 lapse.

Aga veidi ka sellest, mida sisaldas meie robotite tutvustus Simuna Kihelkonna koolidele. Esmalt jagati lapsed väikesteks meeskondadeks ning iga meeskond sai varustatud roboti ja nutiseadmega. Kui robotid said käivitatud, äpid alla laetud ning robotid nutiseadmetega ühendatud, siis algasid võistlused. Robotiga sai sõita linnaläbimise õppeväljakutel, slaalomirajal ning jõudu katsuda erinevas mõõdus sumoväljakutel. Kui kõik variandid olid läbi proovitud ning paar korda isegi võistkonniti roboteid vahetatud, tutvustasid kohalikud robootikud ka enda tegemisi. Kuna tulemas on First LEGO League finaalvõistlus, siis keskenduti oma teadusprojekti „PrügiBot“ esitlusele ning robotimängu tutvustusele. PrügiBotiga võib igaüks ka ise lähemalt tutvuda meie kodulehel http://rakkerobootikud.eu/Pr%C3%BCgiBot/.

IMGP5917.JPG

Edasijõudnud võtsid võistlustel mõõtu

Päeva teine pool oli mõeldud juba edasijõudnutele. Varakult olid kohale jõudnud Tamsalu, Rakvere, Uhtna, Sõmeru, Koeru, Laiuse, Jõgeva, Rakke ja Väike-Maarja robootikud ning nende juhendajad.

Koos lisandunud külalistega Tapalt, Kadrinast ja Vaimastverest hakkas peale tõeline lust – võistlused, milleks oli varakult kodus ettevalmistusi tehtud. Esimene ülesanne oli küll kohapeal lahendamiseks ja täiesti segamini aetud meeskondadega, kuid pakkus lastele suurt lõbu. Kõigepealt jagati välja kõik olemasolevad sülearvutid ja otsiti nende juurde robotid ning programmeerijad. Programmeerijate ehk kaptenite selja taha loositi meeskonnad kõigist neist, kes olid natuke roboteid ehitanud ning nendest, kes ei teadnud robotitest üldse mitte midagi. Igasse võistkonda jagus umbes viis last, kes siis üksteiselt õppima asusid. Ülesandeks oli programmeerida robot sõitma stardijoonest võimlemispingi vastu ja siis puuteanduri signaali peale tagurdada ettenähtud jooneni.

IMGP6018.JPG

Järgmisteks võistlusteks olid meeskonnad kodus ettevalmistusi teinud. Palju pinget pakkus robotite kiirendusvõistlus, kus robotid pandi ühelt joonelt korraga startima.

Teine koduse ettevalmistusega võistlus oli vabaklassi sumo, kus robotid võisid olla tavalistest sumorobotitest palju suuremad ning kaalupiirang puudus. Sellised reeglite muudatused andsid laste fantaasiale hoogu ning tulemused olid väga põnevad.

Juba varem mainitud suurvõistluse – FLL finaali – ettevalmistamise eesmärgil said võistluste järel sõna kõik kohale tulnud FLL meeskonnad. Lisaks PrügiBotile saime kuulda ka Sõmeru meeskonna Triblox’i leiutatud prügikastist, mis annab prügiautole ise märku, millal ta täis saab ning tühjendamist vajab. Tapa meeskond TG sõdalased tegid põhjaliku ettekande kohvitopside materjalidest ning uuemast lahendusest – seemnetega pikitud biolagunevast kohvitopsist, mis loodusesse jäetuna täielikult laguneb. Samuti said meeskonnad soovi korral näidata, mida nende robot platsil korda saata suudab.

Auhindade jagamisel võtsime eeskuju Laiuse võistlustest ja lasime võitjatel ise endale auhinnad valida. Auhindade valikusse kuulusid akupangad, mälupulgad, kõrvaklapid, mälukaardid, buffid, kruvikeerajakomplektid ja palju muud.

IMGP6023.JPG

Oleme tänulikud Rakke Gümnaasiumi toetusmeeskonnale, kes tagas päeva sujuva läbiviimise. Samuti oli palju abi lastega kaasas olnud juhendajatest, kes aitasid meil kohtunike rasket tööd teha.

Täname kõiki, kes võtsid oma õpilastega meie robootikapäevast osa võtsid!

Fotod: Jaanus Leoste

Samal teemal:

    • Marge Paluoja
      Marge Paluoja

      Väga tublid inimesed on Rakke koolis!

    Haridus- ja Noorteamet