Täna lõpetab Noored Kooli 8. lend


Avaldaja:Laura Vetik09. Juuni 2016

Täna lõpetab Noored Kooli (NK) 8. lend, kuhu kuulub 18 noort, kes läksid meie programmiga 2014. aasta septembris õpetajateks koolidesse üle Eesti.

“Kõige olulisemaks on osutunud Eesti haridusmaastiku tundmaõppimine. Mul on olnud õnn töötada suurepäraste laste ning mõnusate kolleegidega, kuid pikemas perspektiivis tahan ma hariduse tuuleveskid pisut teises suunas pöörlema panna,” ütles täna NK programmi lõpetav Kaidi Menšikova, kes õpetas Vaimastvere koolis eesti keelt ja kirjandust. Ta jätkab rohujuure tasandil õpetajana, kuid otsib uusi võimalusi kasvamiseks ja suuremaks mõjuks.

8. lendu kuuluvad osalejad on muuhulgas andnud oma panuse Turba Kooli, Väike-Maarja Gümnaasiumi, aga ka Viljandi Paalalinna Kooli arengusse. Kuigi suur osa osalejatest olid oma koolis ainsad NK esindajad, õpetas 8. lennust Kiviõli I Keskkoolis lausa neli noort, kes on olnud rasketel hetkedel üksteisele toeks. “Vahel ikka tekib üksik tunne, väsitava päeva tõttu või mõnel muul põhjusel ja värskendav on mõte, et astud paari sammu kaugusel asuvasse kabinetti, kus on ees inimene, kes mõistab mind täielikult,” ütles Kiviõli I Keskkoolis keemiat ja füüsikat õpetav Kristjan Lepp, kes jätkab sügisest samas koolis. “Ta on samas hetkes olnud ning oskab minu jaoks lihtsalt olemas olla.”

Osalejate hariduslik taust on väga mitmekülgne: on nii keskkonnakorralduse ja suulise tõlke, kui ka näiteks ehtekunsti ja majandusteaduse taustaga inimesi. Tööalaselt võib välja tuua kogemuse avalike suhete peaspetsialistina maavalitsuses ja Tallinn International Horse Show juhina, Kanadas väliseestlaste lastelaagris kasvataja ja eesti keele õpetajana ning Peruus joogaõpetajana, aga ka turundustiimijuhina üliõpilasorganisatsioonis AIESEC, Eesti Kunstimuuseumis giidina ning jalgpallitreenerina JK Tallinna Kalevis.

Noored Kooli nõukogu esimehe ja Swedbanki Balti juhi Priit Perensi sõnul on NK eesmärgiks kaasata haridusse uusi inimesi ning ta on veendunud, et nende mõju on pikaajaline. “Ma usun, et nad jätkavad vilistlastena Eesti haridusmaastikku arendamist ka laiemalt. Milline on Noored Kooli osaleja tegelik panus haridusse, selgub siis, kui ta tegutseb programmist saadud kogemuse pinnalt edasi,” leidis ta.

Mitmed osalejatest plaanivad oma kooli edasi jääda õpetajaks või jätkata haridusvaldkonnas laiemalt, et anda endast kõik, et iga laps Eestis saaks väga hea hariduse. “Ma jään kooli vähemalt neljaks aastaks, sest ma olen klassijuhataja ning jään nendega 9. klassi lõpuni ja sooritan nendega eksamid. Samuti olen seotud Tagasi Kooli programmiga – hakkan tegelema vene keelsete koolidega,” rääkis Tallinna Pae Gümnaasiumis eesti keelt õpetav Tatjana Gusseva.

8. lennu osalejad vaatasid neile kahele aastale tagasi ja rääkisid sellest, milline on olnud nende mõju Eesti hariduselus: https://www.youtube.com/watch?v=9LALDfDqsHo

Allikas: SA Noored Kooli

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet