Aasta parim eestikeelne kõrgkooliõpik on „Statistika“


Avaldaja:Madli Leikop12. Märts 2018

Eelmise aasta parimaks eestikeelseks kõrgkooliõpikuks valiti Ako Sauga “Statistika“, mis on mõeldud majanduseriala üliõpilastele.

Õpiku on välja andnud Tallinna Tehnikaülikooli Kirjastus ja see on kättesaadav ka digitaalselt.

„Statistika“ õpik on valminud riikliku programmi „Eestikeelsed kõrgkooliõpikud 2013-2017“ toetusel. Eelmise aasta parima õpiku valisid välja programmi ekspertkomisjonid ja juhtkomitee.

Ekspertkomisjoni hinnangul on mahukas „Statistika“ õpikus hulgaliselt praktilisi ülesandeid ja elulisi näiteid ning õpik on laialdaselt kasutatav.

Programmi juhtkomitee esimees ning Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner märkis, et õpiku keelekasutus on hea ja ühtlane ning terminikasutus tänapäevane.

Eestikeelsete kõrgkooliõpikute konkursi eesmärk on tunnustada eesti teaduskeele arendamist ning eestikeelse terminoloogia rakendamist.

Konkurssi korraldatakse alates 2010. aastast Haridus- ja Teadusministeeriumi eestvedamisel. Konkursile võib esitada ka kõrgkooliõpikuid, mis pole välja antud riikliku programmi raames, kuid on pälvinud akadeemilise kogukonna tähelepanu.

Varasemate aastate parimad eestikeelsed kõrgkooliõpikud

2016 - Marina Aunapuu „Veterinaarhistoloogia“. 
2015 - „Materjalitehnika“ I-II osa, mille autorid on Priit Kulu, Jakob Kübarsepp, Andres Laansoo, Renno Veinthal Tallinna Tehnikaülikoolist ning „Immunoloogia“, mille autorid on Raivo Uibo ja autorite kollektiiv Tartu Ülikoolist. 
2014 - Vello Otsmaa „Betoonkonstruktsioonide arvutamine” ja tõlkeõpik „Orgaaniline keemia“, mille vastutav toimetaja on Tõnis Kanger. 
2013 - Arne Lepa „Inimese anatoomia“. 
2012 - A. Klauson, J. Metsaveer, P. Põdra, U. Raukas „Tugevusõpetus“ ja Alar Astover „Mullateadus“. 
2011 - Enno Reinsalu „Eesti mäendus“ ja Toivo Järvise „Veterinaarparasitoloogia“. 
2010 - Ain Raali „Farmakognoosia“ ja „Eesti kooli ajalugu. 2. köide“, koostajateks Endel Laul ja autorite kollektiiv. 

Allikas: HTMi pressiteade. 

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet