Lihtne raamat algajale lugejale – “Dino”


Avaldaja:Madli Leikop28. Jaanuar 2019

Algajale või lugemisraskustega lugejale jõukohase tekstiga raamatute leidmine ei ole kerge ülesanne. Kas on tekst konarlik võõrpärase lauseehituse tõttu või on sõnad liiga pikad ja keerulised. Mõnikord ei haaku pildid tekstiga või on lapsele raskesti hoomatavad.

Jaanuaris 2019 ilmus poelettidele Eesti logopeedide koostatud raamat draakonipuu Dino seiklustest ("Dino", Kristel Lempu, Margit Kalda, Glossus 2019). ”Dinos” on lihtsad sõnad ja lauseid, pilt ja tekst täiendavad üksteist. Teksti raskusaste kasvab märkamatult, kuni lõpus saab laps kokku lugeda sõna: DINOSAURUS.

Kristel-Lempu-Dino.jpg

Raamatut saab kasutada nii lapsevanem kui ka õpetaja/eripedagoog/logopeed erialases töös. ”Dino” sobib kõige paremini lastele, kel on juba välja kujunenud lugemisoksuse eeldused ning kes suudavad kaht-kolme tähte kokku veerida. 

Raamatu lõpus on metoodilised soovitused juhendajale ning tagakaanelt saab nutiseadmesse alla laadida ”Dino” teksti mõistmist toetavad küsimused. Soovijad saavad need välja printida kirjastuse Glossus kodulehelt https://glossus.eu/toode/dino/.

Küsimusi tuleks lapsele esitada nii enne kui pärast lugemist. See kindlustab teksti mõistmise ning õpetab last tekstiga töötama. Esitatavaid küsimusi saab varieerida vastavalt lapse tasemele ja õpetuslikele eesmärkidele.

DINO lk 4-5_RGB.jpg

Raamat on trükitähtedes ning kõvade kaantega. Seda soovitavad nii Eesti Eripedagoogide Liidu, Eesti Logopeedide Ühingu kui Eesti Lugemisühingu lugemaõpetamise asjatundjad.

Raamatut saab tellida Eesti suurimatest raamtupoodidest ning kirjastus Glossuse kodulehelt soodushinnaga kuni veebruari lõpuni.

Tekst: Liina Velner

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet