Keel:
Eesti
Loomise aasta:
2009
Vanusevahemik:
13-20 a
Statistika:
vaadatud 1423 korda
kasutatud 1140 korda
lemmikuks märkimisi korda
kollektsiooni lisamisi 0

Litsents:

Täpsusta otsingut
! kuni !
 Sobib õpilasele iseseisvaks tööks
 Kvaliteedimärgid

Katse muna ja soolhappega


Õppematerjali tüüp: katse, video
Autor: Kaspar Kaal
Avaldaja: Katrin Soika
25. August 2009

Teoreetiline taust
Soolhappesse asetatud muna mineraalne koor laguneb. Läbi muna membraani toimub osmoos ja munavalge valk kalgendub. Munavalge on valgu lahus ja valgud on tundlikud hapetele: kalgenduvad nende toimel (muna muutub valgeks ja 'tahkeks', nagu keetmisel). Lühikirjeldus
Esiteks võtame anuma, millesse asetame muna ning valame sellele soolhapet. Munakoor hakkab kohe reageerima happega ning lahustub selles (CaCO3 + 2HCl - > CaCl2 + H2CO3 - > CaCl2 + H2O + CO2). Muna koore all asuva membraani kaudu hakkab toimuma ainete liikumine, mille käigus munavalge kalgendub happe toimel. Võrdlesime saadud muna tavalise keetmata munaga. Muna, mis on olnud soolhappe sees ning kaotanud mineraalse munakoore, hakkab põrkama.
 
Teadus minu ümber - õpilastööde konkurss