Keel:
Eesti
Loomise aasta:
2012
Vanusevahemik:
14-15 a
Statistika:
vaadatud 4067 korda
kasutatud 1821 korda
lemmikuks märkimisi 0
kollektsiooni lisamisi 1

Litsents:

Täpsusta otsingut
! kuni !
 Sobib õpilasele iseseisvaks tööks
 Kvaliteedimärgid

Kõdunemine, roiskumine, mädanemine


Õppematerjali tüüp: esitlus
Autor: Helen Kaljurand
Avaldaja: Helen Kaljurand
30. Jaanuar 2012

Antud teemat vaadeldakse 9. klassis. Esitlus on informatiivsem kui nõuab otsene ainekava, kuid ainekava kohaselt peavad õpilased oskama selgitada reaktsioonide soojusefekte, seostades neid keemiliste sidemete tekkimisel ja/või katkemisel esinevate energiamuutustega; teha järeldusi reaktsioonide soojusefektide põhjal ning selgitada eksotermiliste reaktsioonide tähtsust eluslooduse ja igapäevaelu seisukohalt. Antud teemat võiks vaadelda pärast süsinikuühendite käsitlemist valdkonnas keemia ja elukeskkond. Eeltoodust lähtudes on esitluse sisukorraks: kõdunemine; mädanemine; puuviljade mädanemine (video vaatamiseks on vajalik internetiühendus!); roti mädanemine (video vaatamiseks on vajalik internetiühendus!); roiskumine; süsihappegaasi ringlus looduses; käärimine; piimhappekäärimine; juustu valmistamine (pilt); etanool- ehk alkoholkäärimine; veini käärimine (pilt); käärimine (video vaatamiseks on vajalik internetiühendus!); leiva valmistamine (videovaatamiseks on vajalik internetiühendus!). Etaanhappe- ehk äädikhappekäärimine.
 
Õpetajale tunnis kasutamiseks. Õpilastele meeldib vaadelda lisatud videodis, kuid tuleb panna tähele, et oleks olemas ühendus internetiga.