Lahedad lapsed lahedal konkursil


Avaldaja:Laura Vetik07. September 2015

Kategooriad:Edulugu

Lasteaias saab ümbritsevat elu tundma õppida nii, et avastamisrõõmu jagub lastele kui ka õpetajale. Tuule lasteaia Tuulelipu rühma lapsed ja õpetaja Anu Peri võtsid ette avastustee, kuidas siduda loovus info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaga. Ühise retke tulemusena osaleti HITSA õpilaskonkurssidel.

Lasteaed on suurepärane paik, kus väikestest unistustest saavad kasvada suured teod. Koht, kus loovus ja fantaasiamaailm on alati teretulnud, ühise meeskonnana tegutsemine on igapäevane ja pakub võimaluse võtta aega rühmale sobivas tempos tegutsemiseks.

konkurss_peri.JPG

Tallinna Tuule Lasteaia lapsed digiloovtööde konkursi "Lahe Asi" auhindamisel. Foto: Terje Lepp

2013/2014. õppeaastal võtsid Tuulelipu rühma lapsed koos Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilastega osa animafilmide konkursist „Muutuv kool“ (vaata nende videot siit) ja 2014/2015. aastal osaleti juba iseseisvalt digiloovtööde konkursil „Lahe asi“. Ettevõtmise tulemusena valmisid laste enda loodud lühifilmid (https://vaatamefilmisisse.wordpress.com/), mis tõid võidu konkursi I kooliastmes.

Osalemine konkursil pakkus nii lastele kui ka õpetajale rohkelt uusi ja põnevaid kogemusi. Õpiti kasutama tehnilisi vahendeid ja nende võimalusi. Laste fantaasia lendas hoogsalt ja tekkis rohkelt ideid, millest loodi filmid. Seejuures arenes laste koostöö- ja suhtlemisoskus ning õpiti üksteisega arvestama. Samuti õpiti analüüsima iseennast ja loodut ning vajadusel tegema täiendusi ja püüdlema parema tulemuse poole. Tänu konkursil osalemisele said lapsed peale digiloovtöö loomise oskuse õpetliku kokkupuute meediaga. Anti intervjuusid ja osaleti fotosessioonil. Uuriti ja prooviti, kuidas töötab reporter, mis küsimusi ta esitab ja kuidas nendele vastata. Lõpuks tuli ju lastel endil kogu loomeprotsessi avalikkusele tutvustada.Kirke 6_peri.jpg

Need tublid lapsed lõpetasid kevadel lasteaia ja alustavad praegu oma kooliteed. Loodetavasti saavad nad oma õpitud oskusi ja kogemusi rakendada uute juhendajatega juba järgmisel HITSA õpilaskonkursil „Maailmariik Eesti“.

 

Konkursid õpetavad nii lapsi kui ka õpetajaid

Kindlasti tasub sellistel konkurssidel oma rühma lastega osaleda. Õpetajad, kes on osalemise ja juhendamise suhtes kahtleval seisukohal, siis abi ja julguse saamiseks on hea toetuda viieliikmelisele meeskonnale: koostöö, abivalmidus, sõprus, töökus ja loovus. Tuulelipu rühma näitel saab väita, et see liit toimib. Siinkohal rõhutaks koostööd eeskätt ka kolleegide vahel. Kindlasti ei tasu head ideed jätta teostamata, kui kahtlete oma tehniliste oskuste valdamises. Jagage majas oma soove ja plaane ning vajadusel leidke abilised. Õpetajatena anname lastele meeldejääva tegutsemis- ja õppimiskogemuse ning iseendale esitame väljakutse, kuidas lõimida loovust ja IKT-d.

Autor: Anu Peri, Tallinna Tuule Lasteaia õpetaja

Haridus- ja Noorteamet