Arvamusfestivalil toimub kahe päeva jooksul üle 160 arutelu


Avaldaja:Madli Leikop10. August 2018

Täna algas Paides kuues Arvamusfestival, kus Eesti juubeliaasta puhul on erilise tähelepanu all demokraatia olemus, kolme saja-aastase Balti riigi tulevik ja suhtluskultuur.

Kokku toimub kahekümne neljal alal 165 arutelu, mis jõudsid kavva avaliku ideekorje kaudu ning mida korraldavad ideid pakkunud organisatsioonid ja inimesed ise. Kavaga saab tutvuda http://www.arvamusfestival.ee/kava, kus on võimalik mõttevahetust alustada enne ning jätkata pärast festivali. Lisaks eestikeelsetele aruteludele on kavas kuus venekeelset ja 12 ingliskeelset arutelu.

Arvamusfestivali eestvedaja Maiu Lauringu sõnul on tänavusel festivalil varasemast rohkem kaasa rääkimise võimalusi, kogutakse ettepanekuid ning luuakse lahendusi. “Osaleda saab Eesti 2035 või erakondade valimisplatvormide koostamises, samuti otsida koos ekspertidega vastuseid küsimusele, kuidas meie riik kestma jääb?” rääkis Lauring.

Lauringu sõnul on festivalile jõudnud teemad, mis Eesti inimeste jaoks praegu kõige põletavamad - olgu selleks metsapoliitika või õigusriik, tulevikutöö või sotsiaalne innovatsioon, populism, meediakriitika või hoopis meie omavaheline suhtluskultuur ise. Riigikantselei EV100 programmijuht Maarja-Liisa Soe avaldas heameelt, et 100. sünnipäeva aastal on aruteludes tähelepanu Eesti riigi tulevikul.

President Kersti Kaljulaid osaleb täna kahel arutelul. Välispoliitika alal kell 15 algavas arutelus tuleb juttu Eesti võimalustest maailmas ÜRO julgeolekunõukogu kampaania valguses. Eesti Rahvusringhäälingu laval kell 16 algavas kakskeelses arutelus küsitakse, kas eesti ja vene lastel on lootust ühist keelt leida.

Festivali esimese päeva lõpetab maailmavaateline sõnaduell Tarmo Jüristo ja Hardo Pajula vahel. Seegi kord on kavas festivali hitiks kujunenud europarlamendi saadikute arutelu laupäeva hommikul ning parlamendierakondade juhtide arutelu laupäeval õhtul.

Arvamusfestivali aruteluprogrammi täiendab mitmekülgne kultuurikava ja pidu mõlemal õhtul. Tegevusi jagub festivalil kogu perele.

Festivali toetavad Paide linn, Swedbank, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Järvamaa Omavalitsuste Liit, Euroopa Komisjon, Põhjamaade Ministrite Nõukogu, Euroopa Parlament, Telia, Ergo, Töötukassa ning Kultuurkapital.

Allikas: korraldajate info. Foto: Koolielu arhiiv. 

Haridus- ja Noorteamet