Uuring: noorsootöö võimalused toetavad hästi noorte täiskasvanute elluastumist


Avaldaja:Madli Leikop25. Veebruar 2019

26. veebruaril kell 11.00 toimub Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis noortevaldkonna arutelupäev, kus tutvustatakse Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt tellitud uuringu “19-26-aastaste noorte noorsootöös osalemise motivatsioon” tulemusi.

Arutletakse noorte võimaluste ja takistuste üle noorsootöös osalemisel.

Haridus- ja Teadusministeeriumi noorteosakonna peaeksperdi Katrin Oldi sõnul oli uuringu eesmärk selgitada välja, mis kujundab noorte täiskasvanute osalemist noorsootöös ning teha olukorra parandamiseks praktilisi ettepanekuid. „Uuringust selgus, et noorsootöö tegevused on Eestis hästi korraldatud, kuid rohkem tähelepanu tuleb pöörata sellele, et noorte täiskasvanuteni jõuaks vajalik info,“ sõnas Olt. Oldi sõnul kipuvad 19-26-aastased noored sageli pidama end noorsootöös osalemiseks liiga vanaks: „Tahan rõhutada, et noorsootöö ei ole mõeldud ainult kooliealistele noortele, vaid see pakub head tuge ka ellu astuvatele noortele, et seista paremini vastu täiskasvanuea algust iseloomustavatele eripalgelistele, samaaegsetele ja kiiretele muutustele.“

Uuringu tulemustele toetudes tehti praktilisi ettepanekuid, kuidas noorte täiskasvanute osalemist noorsootöös suurendada. 

Noorte täiskasvanute otsust osaleda neile pakutavates tegevustes mõjutavad väljakutsete, eakaaslaste ja eeskujude olemasolu, jõukohasus, samastumine tegevuste ja nende eesmärkidega ning võimalus ennast tõestada. Arvestama peab noorte hinnatundlikkuse, heitliku ajakasutuse ja konkureerivate kohustustega ning tegevuste ja lahenduste ligipääsetavuse ja köitvusega. Selleks, et noored täiskasvanud osaleksid neile pakutavates tegevustes, peavad need sobituma nende tegutsemise kontekstiga ning olema noortele loogilised, loomulikud ja vajalikud.

Uuringu tutvustusele järgnevad noorte etteasted headest näidetest ja toimuvad arutelud laudkondades ning päeva lõpetab paneeldiskussioon, mis võtab kokku ideed takistuste kõrvaldamiseks noorte täiskasvanute osalemisele noorsootöös. Arutelupäevale saab registreeruda siin.

Uuringu viis läbi Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE koostöös MTÜ Rakendusliku Antroploogia Keskusega (RAK). Uuringut esitlevad Kärt Saarsen ja Maie Kiisel. Uuringuga saab tutvuda siin.

Allikas: HTMi pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet