Konverentsil arutatakse Eesti ja Euroopa kutsehariduse tuleviku üle


Avaldaja:Madli Leikop28. Märts 2019

Täna toimub Tallinnas ministeeriumite ühishoones rahvusvaheline kutsehariduse konverents „Kas käes on pööripäev?“, kus räägitakse Eesti kutsehariduse hetkeseisust ning tutvustatakse värskelt valminud OECD raportit.

Raport pakub võimaluse arutleda, kuhu liigub tuleviku kutseharidus nii Eestis kui Euroopas. Konverentsi korraldamisel löövad kaasa kutsekoolide õppurid.

OECD poolt koostatud raporti keskmes on toimivate koostöömudelite otsimine hariduse ja ettevõtluse vahel. Raporti soovitused keskenduvad üld- ja kõrghariduse koostööle kutseharidusega ehk kuidas tagada õpilaste sujuvad üleminekud ühelt haridustasemelt teisele ja ka tööturule. Räägitakse ka õpipoisiõppest ning kitsaskohtade põhjustest ja võimalikest lahendustest koostöös ettevõtetega.

„Eestile on olulised kutsehariduse ja selle huvirühmade koostöömudelite, eriti ettevõtetega seotud koostöö küsimused,“ sõnas haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets, tõdedes, et raporti soovitused kinnitavad, et oleme koolivõrgu kaasaajastamisel astunud õigeid samme. „Näiteks riigigümnaasiumite loomisega oleme loonud eeldused tugevate põhikoolide püsimiseks ja uute tekkeks ning avardanud õpilaste valikuvõimalusi ka kutsehariduses edasiõppimiseks. Sellega  anname võimaluse igal õpilasel valida oma huvidele ja oskustele ning piirkonna vajadustele vastav eriala,“ lisas Laidmets.

Väga olulise soovitusena on raportis välja toodud ka ettepanek luua kutsekeskharidusõppes uusi mahukamaid õppekavu, et valmistada õpilasi ette kõrgkoolidesse juurdepääsu võimaldavateks riigieksamiteks ning samal ajal koolitada neid ka oma kutsealal. Ettepanek rakendub juba sel aastal kolme kutsekooli juures alustava nelja-aastase IT akadeemia pilootprogrammina, kuhu oodatakse õppima andekamaid põhikoolilõpetajaid, et koos praktikarohke IT alase kutse omandamisega sooritada ka kõrgkooli astumiseks vajalikud riigieksamid.

Konverentsil arutlevad kutsehariduse muutuste vajaduste teemal OECD oskuste ja hariduse eksperdid Montserrat Gomendio ja Pauline Musset, Euroopa Kutseõppe Arenduskeskuse Cedefop ekspert Anastasia Pouliou, Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Ivar Sikk, Kuressaare Ametikooli õpetaja, aasta kutseõpetaja Merit Karise, Circle K Eesti peadirektor Kai Realo, Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) juhatuse esimees Heli Aru-Chabilan, Tartu Ülikooli professor Marju Lauristin, Haridus- ja teadusministeeriumis praktiseeriv Riigikantselei tippjuhtide kompetentsikeskuse poolt korraldatavas tulevaste tippjuhtide järelkasvuprogrammis osaleja Ingar Dubolazov, Tartu kunstikooli direktor Kadi Kreis, Viljandi Kutseõppekeskuse direktor Tarmo Loodus ja SA Kutsekoda juhatuse liige Tiia Randma. Konverentsi modereerib Johannes Tralla.

Konverentsi korraldamisel on kaasa löönud erinevad kutsekoolid: Tartu Kunstikooli õppurid disainisid konverentsi logo ja kõik elektroonsed ning paberkandjal materjalid, Tallinna Polütehnikumi õppurid teevad konverentsil fotograafia ja videoülekande praktikat ning on tootund kujundatud materjalidest trükised ja kaelakaardid, Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli õpilased kujundasid konverentsi helisignatuuri ja õpilaste poolt sissemängitud palasid kasutatakse vaheaegadel meelolu loomiseks, Räpina Aianduskooli õpilaste käte alt tuleb lilleseade, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse õpilased hoolitsevad konverentsi toitlustuse ja teeninduse eest ning Kuressaare Ametikooli, Tallinna Teeninduskooli ja Tallinna Ehituskooli õpilased valmistasid konverentsi meened.

Videoülekannet konverentsist on võimalik vaadata Tallinna Polütehnikumi veebis: http://tv.tptlive.ee 
OECD raport Vocarional Education and Training in Estonia 
Lisainfo ja päevakava konverentsi kohta 

Allikas: HTMi pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv 

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet