Eesti Arhitektuurimuuseumil valmis uus õppevideote sari „Ole arhitekt!“


Avaldaja:Madli Leikop15. Mai 2020

Muuseumipedagoog Kadi Kriit on koostanud õppematerjali „Ole arhitekt!“ mõeldes I ja II kooliastme õpilastele, eeskätt 3., 4. ja 5. klassi matemaatika õppimiseks, kus teemaks pikkusühikute teisendamine, jagamine ja murrud.

Matemaatikat õppides saab häälestuda arhitektiks õppimisele ja ka vastupidi. Videotes on lähemalt juttu sellest mida ja kuidas teeb arhitekt.

Osa arhitekti tööst on plaanide ja makettide tegemine. Majad, tänavad ja väljakud on päriselus nii suured, et neid plaanile sama suurelt joonistada on väga keeruline. Selleks, et tööd oleks lihtsam teha, tuleb appi – nagu õpilane Aleksander videos ütleb – „kahandamise masin“.

Makett on kolmemõõtmeline, tavaliselt vähendatud mõõtkavas kujutis majast, tänavast, linnast, skulptuurist. Arhitektuurimuuseumi põnevat maketikogu saab uurida näitusel “Elav ruum. Sajand Eesti arhitektuuri”. Tänu makettidele saame maju näha igast küljest ja isegi linnu kombel katuselt. Makettide abil saab avastada hooneid, mida enam olemas ei ole või mida pole valmis ehitatudki.

Õppevideos kasutasime inimese mõõtkava arvutamiseks nööri. Arhitektid nööri ei kasuta, lihtsam on ära õppida jagamise tehe. Aga vaadake ise siit! Järgmine video avaneb järgmisel nädalal.

Kõik, keda video on innustanud, proovigu teha endast 16 korda väiksem kaaslane ja kui see on valmis, leidku talle väikse mõõtkavaga sobivaid kohti, kus istuda, magada, jalutada, süüa, pesta jne. Neid võimalusi üles pildistades saab teha piltidest kollaaži ja saata tulemus muuseumiõpetajale - kadi@arhitektuurimuuseum.ee.

Video leiate veebilehelt muuseumihariduse õppematerjalide alajaotusest ja seal on ka mõõtkava tarvis pisitegelase meisterdamise juhend.

Allikas: Eesti Arhitektuurimuuseumi info

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet