Näitused Kullo Lastegaleriis


Avaldaja:Madli Leikop17. September 2020

Pärnumaa noorte kunstinäitus „Kunst, millest saab... ajalugu!“ ja Maara Vint ning stuudio Moongrowe.

Pärnumaa noorte kunstinäitus „Kunst, millest saab... ajalugu!“

Näitusel on põnev eellugu. Selle loomisel osales pea 800 Pärnu ja Pärnumaa noort. Möödunud sügisel ja talvel kaasati Paikuse Huvikooli eestvedamisel pea 800 Pärnu noort ülelinnalisse kunstitegemise projekti. Kaasamise eesmärk oli tekitada noortes kunstitegemise isu, julgustada neid end kunsti kaudu väljendama, õpetada orienteeruma üha enam visualiseeruvas maailmas ja tutvustada noortele Pärnu kunstiõppe võimalusi.
Kunstiprojekti raames valmis 35 visandiraamatut. Igas raamatus on 30 noori kõnetavat teemat, mis võimaldasid pildikeele abil väljendada oma mõtteid ja tundeid erinevaid kunstitehnikaid kasutades.

Visandiraamatud peatusid iga koostööpartneri juures nädalaks. Noored (juhuslik valim) said valida endale sobiva teemaga lehekülje ja luua sinna kordumatu ja autentse kunstiteose.

Nädala möödudes liikusid visandiraamatud järgmisesse varem kokku lepitud paika. Visandiraamatute kujundamine ja teemade loomine sai alguse juba eelmisel kevadel. Kujunduse ja teemade autoriks on Paikuse huvikooli õpilane Ketlin Kurrik. „Raamatu tegin looduslähedase ja neutraalse kujundusega. Teemad valisin põhimõttega, et need sobiksid nii vanematele kui ka noorematele kunstihuvilistele,“ ütleb Kurrik.

Kunstiprojekti avas seminar/koolitus õpetajatele ja noorsootöötajatele, kus tutvustati projekti sisu ja kunstitehnikaid, mis on sobilikud visandiraamatu piltide tegemiseks. Esimesed joonistused tegid noored raamatutesse huviharidusmessil Huvikas septembri alguses.

Kooliaasta lõpuks olid visandiraamatud täitunud noorte kunstiloominguga – kokku sai 688 unikaalset noorte rõõmudest, muredest, huvidest, hirmudest, tulevikulootustest, minevikusündmustest jms rääkivat pilti. Paralleelselt reaalsete visandiraamatutega, sai joonistada ka virtuaalsesse visandiraamatusse, mis on leitav Facebookis - Pärnumaa noorte sketchbook leheküljelt. Paberile joonistatud tööd digitaliseeriti ja ka need jäävad virtuaalkeskkonda vaatamiseks. Noortest ja koostööpartneritest koosnev hindamiskomisjon valis välja 37 enim kõnetavat tööd, mis prinditi lõuenditele ja neid töid sai vaadata suvel näitusel Pärnu Muuseumis.

Pärnu Muuseum säilitab tulevikuks visandiraamatud kui noorte elu kujutavad dokumendid.

Noorte kunstiprojekt on üks neljast innovaatilisest noorsootöö mudelist, mida Pärnus välja töötatakse. Tegevuste elluviimist toetab riiklikest ja Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest Eesti Noorsootöö Keskus.

Maara Vint ja stuudio Moongrowe

Näitus on pühendatud Maara Vindi saabuvale 65. sünnipäevale ja tema õpilasstuudio Moongrowe 10. tegevusaastale. Kunstnik Maara Vint kirjutab oma õpilastest ja stuudio Moongrowe loomisest:
„Meie stuudio sai alguse 2010. aasta sügisel, kui läksime sõbratar Virve Keemaniga Eesti Lastekirjanduse Keskusesse legendaarse mänguasja Teddy-karu sünnipäevale, kus küsisin Virvelt nii muuseas, äkki ta soovib, et ma õpetaksin talle maalimist. Virve oli meeleldi nõus ja varsti valmis tal minu juures väike õlimaal „Jõulutäht“. Kevadel liitus meiega Küllike Pärna, kellega koos joonistasime mitu aastat. Vahel osales ka Tuuli Rasso, kes 2013. aastal lõpetas EKA graafilise disaini eriala. 2015. aastal oli minu ja minu õpilaste esimene ühisnäitus keskraamatukogu väliskirjanduse osakonnas, kus otsustasime stuudiole panna nimeks Moongrowe. 

Selle nime valisime minu kollikoera Glance Moongrowe järgi. Sellest näitusest võttis osa ka Ester Vain, kes vahel koos meiega joonistamas käis. Samuti on stuudio liige minu abikaasa Villu Kask, kellega oleme teinud ühisnäituseid ja tal on olnud ka oma personaalnäitus. Stuudios oleme teinud akvarellmaale ja tušijoonistusi – lilli natuurist, merekarpe ja natüürmorte. Tuuli Rasso teeb akrüülmaali. Suvel oleme käinud looduses maalimas. Paari aasta eest liitusid meiega Merike Helde ja Kristina Kütt. Stuudiotunnid toimuvad minu kodus Vääna-Jõesuus, kus enne joonistama asumist loeme iga kord ikoonimaalija palve. Kullo Lastegaleriis toimuv näitus on valik meie 10 aasta jooksul valminud töödest.“

2020 sept Maara JPG.jpg

Käesoleval näitusel esinevad Maara Vint ja tema stuudio Moongrowe õpilased Merike Helde (1962), Küllike Pärna (1966), Virve Keeman (1967),  Kristina Kütt (1973), Tuuli Rasso (1965), Villu Kask (1957).

Allikas: Kullo Lastegalerii info

Haridus- ja Noorteamet