Õpilaste teadusfestival toob kokku teadushuvilised ja parimad uurimistööde tegijad


Avaldaja:Madli Leikop16. Aprill 2019

Eesti Teadusagentuur korraldab 16.–17. aprillil Tartus Eesti Rahva Muuseumis õpilaste viienda teadusfestivali, kus tunnustatakse õpilaste teadustööde riikliku konkursi parimaid ning mida raamib põnev teaduse ja tehnoloogiaga seotud festivaliprogramm.

Festivalil näitavad oma tööd 99 parima uurimistöö ja 23 algkooli teadusprojekti autorid. Pääs teadusfestivalile on prii ja oodatud on kõik huvilised. Festivali on külastama  registreerunud juba enam kui 130 õpilasgruppi (ligi 4000 õpilast ja õpetajat) koolidest üle Eesti. 

Teaduspeo ajal saab festivali käepaelaga Tartu linnaliinibussides tasuta sõita ja ERMis soetada näitusepääse soodushinnaga. 

46 teadust populariseerivat asutust või üksust pakuvad võimalusi uurimiseks ja isetegemiseks, toimub põnevaid etteasteid, mänge ja katseid, esinevad „Rakett 69“ ja teadusteatrid, osaleda saab töötubades ning kohtuda suurel laval teadlaste ja inseneridega. Muuhulgas on igaühel võimalus end proovile panna lasertakistusrajal, näha läbi liitreaalsuse sadu miljoneid aastaid tagasi elanud loomi ja meid ümbritsevat mikromaailma, õppida robotite programmeerimist ja proovida kätt robotite mängus ning vaadata filmi krüptoraha võimalustest ja ohtudest. 

„On suur rõõm näha meie noorte sedavõrd suurt huvi teaduse vastu. Teadusega tegelemisest tõuseb peale avastamisrõõmu ka tulu kogu ühiskonnale. Maailm muutub üha keerukamaks ja vaid teaduse, või nagu üks nupukas eesti teadlane ütles, tarkusetöö, abil on uutele ja suurtele inimkonna ette kerkivatele probleemidele või ka väiksematele küsimustele võimalik lahendusi leida,“ ütles Eesti Teadusagentuuri juhatuse esimees Andres Koppel. 

17. aprillil  kell 14.15 algaval õpilaste teadustööde riikliku konkursi autasustamisel annab Haridus- ja Teadusministeeriumi teaduse asekantsler Indrek Reimand üle konkursi 12 riiklikku preemiat. Eripreemiaid annavad ligi 30 organisatsiooni, nende seas Kaitseministeerium, Maaeluministeerium, Keskkonnaministeerium, Siseministeerium, Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Keele Instituut, ülikoolid, muuseumid ning mitmed teised teadust ja selle populariseerimist oluliseks pidavad organisatsioonid. 

Õpilaste teadustööde riikliku konkursi eesmärk on toetada koolides toimuvat uurimuslikku õpet ning tunnustada uurimistööga tegelevaid noori ja nende juhendajaid. 18. korda toimuvale konkursile esitati sel aastal 180 tööd 67 koolist. Konkursi auhinnafond on 11 400 eurot  ja riiklike preemiatega tunnustatakse nii tööde autoreid kui nende juhendajaid. Oma lemmikud saavad valida ka teadusfestivali külastajad. 

Teadusfestivali meediapartner on Eesti Rahvusringhääling. ERR Novaatorist saab lugeda õpilaste teadustööde konkursil osalejate lugusid ja jälgida otseülekannet autasustamisest: https://novaator.err.ee/k/opilaste-teadusfestival.

Festivali rahastab Euroopa Regionaalfondi toel TeaMe+. Täiendava info leiab teadusagentuuri festivali veebilehelt ja õpilaste teadustööde konkursi veebilehelt. 

Allikas: Eesti Teadusagentuuri pressiteade. Foto: Unsplash, Alex Kondratiev

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet