Sally Stuudio õpilased käivad nüüd e-kunstikoolis


Avaldaja:Madli Leikop25. Märts 2020

Esmaspäeval, 23. märtsil kell kuus õhtul on 4-aastane Kasper koos emaga kodus arvuti taga ja valmis alustama Sally Stuudio noorimate rühma kunstitundi. See on poisi elu esimene e-tund, aga tema jaoks on hoopis olulisem see, et saab joonistada, meisterdada ja kogu aeg ema käest küsida-pärida.

Sally Stuudio e-kunstikool töötab Google Classroomi platvormil. Virtuaalses klassiruumis ongi Kasperi õpetaja üles pannud video selle tunni meisterdusega. Õpetajaga saab samas reaalajas suhelda ja vajadusel nõu küsida. Kasper vaatab õppevideot, on natuke kurb, et Sally kooli kohale ei saa minna, aga meisterdama asub innukalt. Töö toimub nii, et veidi video vaatamist, siis tehakse emaga koos üks jupp valmis, jälle natuke videot, ja järmine etapp meisterdust. Kunstitunni tulemusena valmib paberist lillepung, mis kausis vee sees avaneb õieks. Rõõmu kui palju! 

90561083_855206718331620_1104357123980001280_n.jpg

Otsustati Google Classroomi kasuks, sest see on töökindel

Sally Stuudio e-kunstikool otsustas Google Classroomi platvormi kasuks, kuna see keskkond on enamikele õpilastele üldhariduskoolist tuttav ning on tõestanud oma töökindlust ja toimivust. Juba 16. märtsil said kõik lapsevanemad e-kirjaga juhistega, kuidas siseneda Sally Stuudio e-kunstikooli. Ühtlasi soovitati õpilaste arvutid üle vaadata ja installeerida Chrome teiseks veebilehitsejaks, sest selles töötavad Google rakendused paremini. Mis puudutab töövahendeid, siis joonistuspaberi järgi said lapsevanemad kokkulepitud ajal käia stuudios kohapeal, noorematele õpilastele saadetakse postipakid koju kätte. Muu eest (pintslid, värvid, liim, käärid jms) tuleb kodus ise hoolt kanda. 

Nii saavadki nüüd Sally Stuudio õpilased tavapärasel kunstitunni ajal siseneda Google Classroomi, otsida sealt üles oma rühmatunni ning videojuhendi põhjal teha distants-kunstiõpet. Kunstitunni ajal on avatud ka online videosild õpilaste ja õpetaja vahel. Selleks tuleb Google Classroomis klikkida lingil ja videostuudio avaneb eraldi programme vms lisamata. 

Õpetajate pikad-pikad tööpäevad

“Sally Stuudio õpetajad annavad endast kõik ja töötavad hetkel ligi 20-tunniste tööpäevadega, et meie e-kunstikool toimima saaks ja õpilaste kodune aeg oleks täidetud ka ekraaniväliste kunstitamise võimalustega,” võis lugeda Sally Stuudio infokirjast. Pealtnäha läkski üleminek e-õppele selles huvikoolis kiiresti ja ladusalt, tegelikkuses oli asi karmim.

“Sally Stuudio suurim vara on meie super inimesed - õpetajad ja õpilased, kellega koos on kõik võimalik,” ütles selle kohta Sally Stuudio juht Annely Köster. “Osa õpilasi on juba mõnda aega kasutanud digilahendusi tavakoolis. Aga meie õpetajad puutusid nendega esimest korda elus kokku 13. märtsil, et 16. märtsil avada e-kunstikool. Tehnilist abi ja tuge oleme saanud erinevatest sotsiaalmeedia gruppidest, kõikvõimsa Googli otsingutest ja sõpradele skaipides. Kui tahe on olemas, on kõik võimalik, ja loovat inimest eriolukord kunstist eemale ei vii!”

Mõned probleemid kontodega

Annely Köster lisas, et esimesel nädalal toimusid kõik tunnid asünkroonselt. Lisaks mõned videosillad õpilastega, et neile e-kunstikooli võimalusi ja töökorraldust tutvustada. “Probleemid on hetkel eelkõige seotud sellega, et oma tavakooli domeeniga seotud Gmaili kontoga ei pääse õpilased teiste koolide (sh Sally Stuudio e-kunstikooli) Google Classroomi ja nii peavad nad omale tegema ka sõltumatu Gmaili konto. Aga eks see laheneb, kui inimestel kodune e-elu stabiliseerub ja on aega süveneda detailidesse. Oleme kõigile lapsevanematele saatnud täpsed juhised, kuidas õpilase e-seade ette valmistada.”

Sünkroonsed kunstitunnid videosilla vahendusel

Sellest nädalast lisandusid Sally Stuudio sünkroonsed kunstitunnid videosilla vahendusel. Nii on õpilastele tagatud kohene tagasiside ja õpetaja ning kaasõpilastega arutelu võimalus. Samuti on õpetajatel nii võimalik läbi viia loenguid, seminare kui näidata täpseid töövõtteid. “Samuti töötame oma õpetajate kui “juutuuberite” tehnilise võimekuse tõstmisel, et peatselt saaksime e-kunstikooli üles ka järelvaadatavad videoklipid. Kõik ikka selleks, et õpilased ei sõltuks online-tundide ajast. Igas peres võibolla ei saa kindlal kellaajal arvuti ees olla ja kaasa maalida. Liigume samm-sammult ja korrigeerime plaane vastavalt õpilaste tagasisidele. Seni on see olnud positiivne ja toetav: e-kunstikool tuli, et jääda,” on Annely Köster optimistlik. 

unnamed.jpg

See pilt on veel tavatundide ajast. Nüüd joonistavad õpilased lillepilte oma kodus videosilla vahendusel. Foto Sally Stuudio arhiivist

Avafoto: Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet