Lõppes Eesti Maanteemuuseumi loomekonkurss „Kuule MIND – võta klapid peast!“


Avaldaja:Madli Leikop31. August 2020

Konkurss kutsus kaasa mõtlema kõrvaklappide kasutamisega seotud riskidele liikluses ja looma noortele mõistetavaid sõnumeid selle vähendamiseks.

Kevadel väljakuulutatud loomekonkursi eesmärgiks oli pöörata enam tähelepanu kõrvaklappide kasutamisega seotud ohtudele.  Soov oli 13- kuni 19aastaseid noori kaasata otsima lahendusi, kuidas sellist käitumist eelkõige oma eakaaslaste seas muuta ja ennetada.

„Maanteeameti osana tegeleb ka muuseum liiklusohutuse teemaga,“  selgitas muuseumi programmijuht Kerle Kadak. „Mullu küsitleti Eesti autojuhte, kellest kolmveerand kinnitasid, et sõiduteed ületavad ja kõrvaklappe kandvad jalakäijad ning ratturid on ohuks liikluses. Enamasti kannavadki klappe just noored ja soovisime leida n-ö noortepärast võtit, mis aitaks kaasa selle mure vähendamisele,“ lisas ta.

Konkursile laekunud tööd vastasid kõik etteantud teemale, olid igaüks omamoodi lähenemisega, sisukad ja väga eriilmelised. Töödest oli näha, et noored on selle teema endast põhjalikult läbi lasknud ning selle tulemusena valminud looming hoiatas ja pani mõtlema liikluskäitumise üle tänaval. Esitatud tööde seas oli nii plakateid, videoklippe, nutikaid tehnoloogilisi lahendusi, räpilugusid kui ka üks õpetlik e-koomiksiraamat. Neid hindasid  Eesti Maanteemuuseumi ja Maanteeameti ennetustööosakonna esindajad.

Auhinnad jaotusid järgmiselt:

Esikoha said Markus Gregori Kullamaa ja Rudolf Toikka laulu ja videoklipi „Klapp ühest kõrvast“ eest (https://www.youtube.com/watch?v=-4c5MA3xvx8)

Teise koha pälvisid Robin Romeo Roost artistinimega http://ro.ro, Gertrud Roos ja Kerten Palumets  haarava räpiloo „Klapid peast“ eest (https://www.youtube.com/watch?v=RYd09F-77kY) ning kolmas koht läks Väike-Maarja Gümnaasiumi 6. klassile hea koostöövideo ja leidliku ohuanduriga kõrvaklappide idee eest (https://www.youtube.com/watch?v=4VyssS5hItM).

Žürii otsustas välja anda ka eripreemia, mis läks kõige noorematele osalejatele, Gustav ja Emili Pirkile linnadžunglis kõrvaklappidega liiklemise eest hoiatava videoklipi eest.

Allikas: Eesti Maantemuuseumi info. Foto: Koolielu arhiiv.

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet