Uus vahend Creative Commons litsentsi valimiseks


Avaldaja:Madli-Maria Naulainen25. Juuli 2012

Creative Commons litsentsid on tänapäeva digitaalses maailmas olulised. Ka koolitöös tuleb olla kursis, mida see tähendab ning kuidas erinevaid litsentse kasutada. Kahjuks tekitab see teema aga paljudele muret, sest milline on just õige valik, selles ei olda päris kindlad. Nüüd saab valiku jaoks kasutada abimeest.

Creative Commons litsentside kasutamine on hea võimalus selgelt välja öelda, millistel tingimustel võivad inimesed sinu poolt loodud kirja-, audio- või visuaalset tööd kasutada või muuta. Litsentsi enda valimine ei ole aga alati kõige lihtsam ülesanne ja võib tihtipeale segadust tekitada. Nüüd on Creative Commons organisatsioon teinud ära tänuväärse töö ning loonud uue vahendi, mis aitab oma loomingule sobiva litsentsi valida.

Uus interaktiivne Creative Commons töörist aitab leida sobiva litsentsi – selle jaoks on vaja vastata mõnele lihtsale küsimusele ning vastavalt sellele pakutaksegi välja sobiv litsents.

Kui te ei ole kursis, mis on Creative Commons ja mille poolest see erineb autoriõigustest, siis vaadake selle kohta selgitavat videot

Kindlasti on autoriõiguste teema aina rohkem jutuks ka õppetöös ning õpilastele tuleb kindlasti selgitada, kuidas ja millistel tingimustel erinevaid (veebi)materjale kasutada ning muuta võib. Samuti on oluline teadvustada ning propageerida õpilaste ning kolleegide hulgas ka materjalide jagamise kasutegureid. Litsentsi valimise vahend sobib hästi kogu temaatika tausta tutvustamiseks.

Refereeritud: Free Technology For Teachers

Vaata ka: Viitamisest Koolielu portaali õppematerjalide puhul

Haridus- ja Noorteamet