Logopeed lasteaias - kas tingimata vajalik?


Avaldaja:Merje Pors19. Veebruar 2013

Kategooriad:Hariduselu

Kui lapse tervise ja lapse kõne arenguga on kõik korras, poleks nagu logopeedi lasteaeda vajagi, paraku on aga palju lapsi, kes abi siiki vajavad, leiab logopeed Pille Tina-Kuusik.

Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel nädalal, et riigikogu kultuurikomisjoni menetluses on valitsuses heakskiidu saanud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning teiste sellega seotud seaduste muutmise seaduse eelnõu, mille muudatusettepaneku kohaselt kaoks seadusest riigi suunis, kui suur ja milline personal peab lasteaias töötama. Kuna see võib tähendada ka logopeedide kadumist, kutsus ETV saade "Terevisioon" stuudiosse olukorrast rääkima logopeed Pille Tina-Kuusiku, kes on muuhulgas ka Koolielu veebipõhise kursuse "Erivajadustega laps tavakoolis" koolitaja. Praeguse seaduse järgi peab olema loodud üks logopeedi koht 30 abivajava lapse kohta.

"Rühmas kaks-kolm-neli last vajavad logopeedi abi, Tallinnas ja Harjumaal on praegu väga suur põud," märkis Kuusik. "Rääkimine ei ole üldse nii lihtne tegevus. Kui kuskil on mingi lüli kahjustunud, siis see toob kaasa kõnepuude ja kui laps jääb hätta suulise kõne omandamisega, võib juhtuda, et tal on raske selgeks saada ka lugemist ja kirjutamist."

Pille Tina-Kuusik soovitab vähemagi kahtluse korral pöörduda logopeedi juurde, sest nemad teavad kõige paremini seda, mis puudutab rääkimist. Vaata ka videot siit.

Fotol Pille Tina-Kuusik. Pildistas Merje Pors.

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet