Eesti-Soome hariduspilv toetab paremat õppimist


Avaldaja:Merje Pors30. Jaanuar 2014

Kolmapäeval allkirjastasid haridusministrid Jaak Aaviksoo ning Krista Kiuru koostöömemorandumi Eesti ja Soome ühise hariduspilve loomiseks.

Hariduspilv on õppevara ja heade praktikate digitaalne keskkond, mis toetab paremat õppimist ning avatud igale õppijale ja õpetajale, teatab haridus- ja teadusministeerium.

Hariduspilve eesmärk on muuhulgas aidata õppevara loojatel jõuda kasutajateni ning vastupidi. Keskkonda on plaanis hakata kasutama ka eksamite korraldamisel ja nendeks valmistumisel. Hariduspilve sisu loojatena nähakse mitte ainult spetsialiste ja ettevõtjaid, vaid võrdsetel alustel ka kõiki teisi hariduselu osapooli – õpetajaid ja õpilasigi.

Ministrid osundasid nii Tallinnas kui ka Helsingis toimunud pressikonverentsidel, et riikidevaheline koostöö sellises mastaabis on teedrajav ja pakub väga huvitavaid väljakutseid. Koostöö toimub 2020. aasta lõpuni.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo tõdes, et Eestis on täna palju häid näiteid, kus digivõimalusi tulemuslikult kasutatakse: „Praegu katsetavad mitmed Eesti koolid arvutipõhist statistikaõpet, meil on rahvusvaheliselt tuntud ProgeTiigri ettevõtmine ja igapäevaselt kasutatav eKooli keskkond ning järgmisest aastast peavad ka kõik õpikud elama e-ruumis – ometi pole see aastal 2014 enam piisav. Olen veendunud, et koos põhjanaabrite ja meie õpilaste ja õpetajatega oleme valmis enamaks – olema üleilmsed liidrid nüüdisaegses hariduses,“ rõhutas minister Aaviksoo.

Hariduspilv lähtub avatuse põhimõttest. Selle eesmärk on kindlustada, et õpilastel, õpetajatel, lapsevanematel ja ka täiskasvanud õppijal oleks parem juurdepääs kõrge kvaliteediga digiõppevarale. Digimaailma võimalused peavad jõudma igapäevasesse haridusellu ja toetama õppetulemuste paranemist ning kaasajastamist, teatab ministeerium.

Keskkonna toel on tulevikus võimalik senisest enam ka digiseadmeid õppimisel eesmärgipäraselt kasutada – näiteks nutitelefone ei pea ju tunnis ära korjama, kui on olemas hariduslikud rakendused, mis aitavad paremaid õppetulemusi saavutada. Hariduspilv aitab riikideüleselt jagada parimaid hariduspraktikaid ning arendada tegelikku koostööd. Ministrid usuvad, et hariduspilvest tuleb sademeid juba septembris.
Foto: Flickr, kasutaja RL Fantasy Design Studio, litsents CC BY-SA 2.0.

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet