Kuidas lehtpuid talvel ära tunda?


Avaldaja:Piret Jõul24. Märts 2014

6. märts oli Tartu Kivilinna gümnaasiumi 1. - 4.klassi õpilastele eriline: toimus uurimuslik õuesõppepäev teemal „Lehtpuud talvel“, mille viisid läbi kogenud RMK juhendajad.

Kuigi talv ei olnud talve nägu, olid lehtpuud endiselt talverüüs ehk raagus. Õuesõppeprogrammi "Puud" eesmärgiks oli uurimise ja vaatlemise kaudu õppida tundma kooli õuealal kasvavaid lehtpuid talvisel ajal. Õpilased tunnevad lehtpuid peamiselt lehtede järgi, kuid mitte raagus puid. Läbi praktiliste tegevuste ja mängude  õpiti pungade ja koore järgi eristama kuut erinevat lehtpuud.

Tegevused toimusid kolmes keskuses. Esimeses kahes keskuses arutleti üheskoos, mida puud vajavad kasvamiseks ning kuidas ja kus liiguvad toitained puu sees. Puuhalgude abil uuriti tamme, kase, haava, pärna, pihlaka ja lepa puitude värvi, puukoori ning vaadeldi aastarõngaid. Iga puuliigi puhul kirjeldasid õpilased pungade suurust, värvi, kuju ja asetust oksal. Lisaks õppisid lapsed puude rahvapäraseid nimetusi ning puude kasutusalasid.

Kolmandas keskuses toimus „tunnikontroll“.  Õpilased jaotusid rühmadesse puuokste pikkuste järgi. Igal rühmal olid ülesanded ühe puuliigi kohta.  Puuliigi said õpilased teada, kui moodustasid tähtedest puu nimetuse. Seejärel  leidsid nad selle puu pildi, puuoksa ning puuhalu. Kõige raskemaks osutus õige puuhalu leidmine.

Õuesõppepäev oli huvitav nii õpilastele kui ka õpetajatele. Suured tänud õpilasi juhendanud toredatele ja entusiastlikele RMK inimestele! Ootame põnevusega uusi õues õppimise tunde!

Helis Hani ja Piret Jõul
Tartu Kivilinna gümnaasiumi klassiõpetajad

 

Haridus- ja Noorteamet