TTÜ Särghaua maateaduste ja keskkonnatehnoloogia õppekeskus Pärnumaal avab uksed


Avaldaja:Laura Vetik30. Oktoober 2014

30. oktoobril kell 14 avatakse Tallinna Tehnikaülikooli Särghaua maateaduste ja keskkonnatehnoloogia õppekeskus.

Õppekeskus asub Pärnumaal Vändra vallas Kurgja külas ajaloolise Särgava talu südames. Viimaste aastakümnetel on Särghaua olnud oluliseks Eesti maapõue uurimiskeskuseks. Siin talletatakse unikaalseid kivimite, mineraalide, maavarade, kivististe ning puursüdamike kollektsioone, mis täna kuuluvad TTÜ Geoloogia Instituudile. Seega on avatav Särghaua õppekeskus keskendunud just maapõue rikkalike väärtuste ning laiemalt eluta looduse õpetamisele ja tutvustamisele.

„Pärnumaal valminud keskkonnahariduskeskus on oma mitmekülgsete võimalustega kindlasti väga hea koht eluta looduse tundma õppimiseks. Kuna eestvedajaks on Tallinna Tehnikaülikool, siis on tänu sellele loodud kõik eeldused, et keskkonnahariduse andmine saaks siin olema teaduslikult täpne ja samas piisavalt kaasaegne, et kutsuda keskust külastama huvilisi üle kogu Eesti,“ ütles Keskkonnainvesteeringute Keskuse juhatuse liige Andrus Kimber.

Õppekeskuses on Eestis ainulaadne kivilabor-õpikoda, mikroskoopiaklass ja lisaks arvukalt kaasaegseid õppevahendeid keskkonna mõõtmisteks ja vaatlusteks. Eelkõige eluta looduse õpetamine Särghaual toetub TTÜ teadlaste ja õppejõudude kompetentsile ning võimaldab läbi viia põnevaid praktilisi õppekursusi nii õpilastele kui ka täiskasvanutele. Kandvaks eesmärgiks on suurendada ühiskondlikku huvi eluta looduse protsesside, geoloogiliste vaatamisväärsuste, maavarade ja uute keskkonnatehnoloogiate vastu. Keskkonnavaatluste läbiviimiseks pakub Särghaual rohkelt võimalusi rajatud õuesõppe taristu, Pärnu jõgi ja ümbruskonna eripalgeline loodus. Õppekeskuses on ka 60-kohaline auditoorium ning keskkonnahariduse edendamiseks on loodud külastajatele ka majutusvõimalused.

Keskkonnahariduskeskuse projekti tegi OÜ EMP A&I ning ehitustööd teostas AS Pärnu REV. Õppekeskuse ehitamise, sisustamise ja õppevahendite soetamise projekti kogumaksumuseks on ligi 2,5 miljonit eurot, millest 90% tuli SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondist ning ülejäänu Tallinna Tehnikaülikoolilt.

Õppekeskus plaanib üldhariduskoolide õppekavasid toetavaid programme pakkuda alates järgmise aasta kevadest. Seniks on eelregistreeritud huviliste grupid oodatud osalema Eesti maapõue tutvustavas lühiprogrammis.

Allikas: Tallinna Tehnikaülikool.

Haridus- ja Noorteamet