Kooliuuendusprogrammi Samsung Digipööre finalistid on selgunud


Avaldaja:Laura Vetik17. Aprill 2015

Täna avalikustati 12 pilootkooli, kes osalevad sellel aastal Samsung Electronics Baltics’i ja Tallinna Ülikooli poolt algatatud Eesti kooliuuendusprogrammis.

Programmis osaleb 12 pilootkooli ehk 72 õpetajat ja koolijuhti 8 erinevast maakonnast.

12 pilootkooli, kes tänavu programmis osalevad, on Ahtme Gümnaasium, Kolga Kool, Lauka Põhikool, Miina Härma Gümnaasium, Otepää Gümnaasium, Pärnu Mai Põhikool, Rapla Ühisgümnaasium, Roosna-Alliku Põhikool, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium, Tallinna Lilleküla Gümnaasium, Tartu Veeriku Kool ja Väätsa Põhikool.

Programmi koolitusjuhi Mart Laanpere sõnul on Digipööre koolide digitulevikuks ettevalmistamise programm, mis on kooskõlas Eesti elukestva õppe strateegiaga ja on märkimisväärse tähtsusega kogu Eesti haridussüsteemi edendamisel. Programmis osalevad pilootkoolid saavad ise otsustada, kas teevad digipöörde ühe kooliastme, ainevaldkonna või õppesuuna raames.

Programmi algatanud Samsungi esindaja Martin Sarapi sõnul näitab tänavu programmi kandideerinud koolide hulk Eesti koolide valmisolekut uusimat tehnoloogiat õppetöös kasutada. “Programmi kandideeris 68 kooli üle Eesti, mis on tunnistus sellest, et Eesti õpetajad mõistavad eeliseid, mida toob endaga kaasa tehnoloogia rakendamine õppetöös ning soovivad neid kasutada,” sõnas Sarap.

Koolitusjuhi Mart Laanpere sõnul kandideeris programmi koole igast maakonnast ning konkurents programmi pääsemiseks oli tihe. “Žüriil oli viimase hetkeni raskusi finalistide välja selgitamisega, sest võistlus oli võrdlemisi tasavägine. Eesti koolide valmisolek digipöördeks on väga kõrge,“ ütles Laanpere.

Žürii valis pilootkoolid lähtudes kolmest valikukriteeriumist. Arvesse võeti koolide varasemat kogemust tehnoloogiat õppetöös rakendada, programmis osaleva 6-liikmelise koolimeeskonna varasemat kogemust kooliuuendusprojektide elluviimisel ning kooli poolt esitatud visiooni, kuidas õppetöös personaalseid nutiseadmeid laiapõhjaliselt ja süsteemselt õppetöös rakendada.

Koolid valis välja seitsmeliikmeline žürii, kuhu kuulub koolitusjuht Mart Laanpere, Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidusosakonna asejuhataja Imbi Henno, HITSA Innovatsioonikeskuse projektijuht Elo Allemann, Õpetajate Liidu juhatuse liige Astrid Sildnik, AS BCS Koolitus projektijuht Anni Sild, Orissaare Gümnaasiumi õpilane ja AndroidÕpiku looja Mikk Kärner ning eelmisel aastal Samsung Digipööre võitnud Valga Vene Gümnaasiumi haridustehnoloog Eva Tšepurko.

Koolitusi viivad läbi Tallinna Ülikooli Informaatika Instituudi teadlased digitaristu, õppevara ja meetodite arendamisel kooli enda poolt valitud rakendusmudeli kohaselt. Programmis korraldatakse kuue kuu jooksul kokku neli koolituspäeva pilootkoolide meeskondadele. Koolituspäevad toimuvad Tallinna Ülikooli Haridusinnovatsiooni keskuses, Samsungi Akadeemias Mektory’s ja Pelgulinna Gümnaasiumi ruumides. Lisaks külastavad projekti jooksul pilootkoole mentorid ülikoolidest, ettevõtetest ja teistest koolidest.

Kool, kes viib oma digipöörde visiooni poole aasta jooksul läbi kõige edukamalt, saab aasta lõpul auhinnaks 10 000 euro väärtuses Samsungi digiseadmeid.

Allikas: Samsung Digipööre.

Haridus- ja Noorteamet