Koolielu portaalist leiab uusi veebipõhiseid töövahendeid


Avaldaja:Laura Vetik01. Oktoober 2015

Uus kooliaasta on alanud ning ka Koolielu portaali tegemised on jälle aktiivselt käima läinud. Septembris lisandus töövahendite alla neli uut juhendit: Figurerunning, Riddle, ZZ Gram ja Actionbound.

Autor: Ingrid Maadvere, HITSA haridustehnoloog

Figurerunning on suurepärane rakendus, et luua GPS-kunsti. Rakendusi, mis võimaldavad jälgida läbitud rada, on palju, kuid enamik neist on mõeldud siiski spordi tegemiseks. Figurerunning on aga loodud spetsiaalselt kunsti tegemiseks. GPS-kunst tähendab seda, et joostud või kõnnitud rada moodustab mingi pildi. Figurerunning rakenduse abil saab endale luua alusjoonistuse, mille järgi jooksma hakata või siis alustada joonistamist ilma alusjoonistuseta. Tasuta rakendus võimaldab valida kahe/kolme värvi vahel ning soovi korral saab ka jälge mitte jätta. Hiljem võib valmis joonistuse salvestada nutiseadmesse või jagada Figurerunning keskkonnas. GPS-kunsti tegemine sobib eriti hästi spordi- või projektipäevade sisustamiseks. Lõimitud on liikumine ja tehnoloogia ning tulemus võib olla tõeline meistriteos.

Meeri Sild on loonud juhendi Riddle’i keskkonnale. Riddle’i abil saab teha multimeediarikkaid arvamusküsitlusi, nimekirju, teste ja jagada artikleid. Iga osa juurde saab lisada pilti, videot või teksti ning hiljem on valmis asju hea jagada Facebookis, Twitteris, lingiga või vistutamiskoodiga.

Erinevaid piltidele heli lisamise rakendusi on palju, kuid seekord tutvustavad Anne Krull, Riina Tralla, ja Katrin Uurman Koolielus ZZ Gram äppi nutiseadmetele (Android, iOS, Windows). Tegemist on väga lihtsa rakendusega, mis võimaldab pildile lisada kuni 15sekundilise helisalvestuse. Valmis helisalvestust saab üle kuulata ning vajadusel uue teha. Valmis videot saab jagada sotsiaalvõrgustikes või salvestada oma nutiseadmesse. Koolis oleks täitsa heaks väljakutseks midagi 15 sekundiga ära öelda.

Mängude kasutamine õppetöös on koolis populaarne ja ka töövahendite hulgas on palju keskkondi mängude tegemiseks. Actionbound on mängude loomise vahend, mida saab kasutada nutiseadmetega. Olemas on rakendus Android ja iOS seadmetele. Osalejatel palutakse täita erinevaid ülesandeid ning kutsutakse avastama piirkonna ajalugu ja kultuuri. Tore on see, et saab kasutada ka teiste loodud mänge, otsides neid nime või asukoha järgi. Tegemist on võistkondliku mänguga. Mängu mängides saab õpilastelt küsida nelja tüüpi küsimusi: lühivastus, mitmikvalik, hinnang, järjestamine. Võimalik on valida, kui palju millegi eest punkte saab, kui palju katseid saab teha ja millised on karistuspunktid.

Lähemalt saab kõigi vahenditega tutvuda veebiseminaril „Koolielu uued töövahendid septembris“, mis toimub 6. oktoobril kell 18.00-19.00. Registreerumine SIIN.

Haridus- ja Noorteamet