Koolielu uued töövahendite juhendid novembris


Avaldaja:Ingrid Maadvere01. Detsember 2015

Novembris lisandus Koolielu töövahendite alla kuus uut juhendit: Weebly, Zeetings, Zaption, WriteURL, Video Collage ja Tagpacker.

Weebly esimene juhend avaldati Koolielu portaalis juba 2009. aastal ning juba sellest ajast saadik on tegemist ühe populaarseima kodulehe ja ajaveebi tegemise keskkonnaga. Novembris tegi Tiia Niggulis keskkonnale uue juhendi, sest selle aja jooksul on mõni asi muutunud.

Anne Krull ja Vilve Pohla on loonud kahele keskkonnale juhendi. Zeetings on keskkond, kus saab esitlustele juurde lisada küsitlusi ja linke erinevatest veebikeskkondadest. Üles saab laadida ppt või PDF faile. Õpilastega saab valmis esitlust jagada lingiga ning hiljem on võimalik vaadata, kuidas õppijad on küsimustele vastanud. Zeetings’it võib kasutada tunnis või kodus iseseisva tööna nii arvuti kui ka nutiseadmetega. Hea on see, et esitluses säilivad ka PowerPointil loodud animatsioonid. Teine Anne ja Vilve poolt loodud juhend on Zaption’i keskkonnale. Zaption sarnaneb Zeetingsile, kuid selles keskkonnas lisatakse interaktiivset sisu videole. Tasuta saab videole lisada kuni kuus elementi ning lingi abil saab valmis videot jagada õpilastega. Hiljem on samuti näha, kuidas on küsimustele vastatud.

Aimi Jõesalu jagas Koolielus oma WriteURL  juhendit. Tegemist on keskkonnaga, kus saab kiirelt ja mugavalt koos luua ja toimetada teksti. Kontot luua ei ole vaja ning oma tööd saab jagada vaatamiseks või toimetamiseks. Hiljem saab dokumendi alla laadida doc või html laiendiga.

Üheks uueks põnevaks rakenduseks on Video Collage, mille abil saab kollaažiks liita nii fotosid kui ka videoid. Juurde saab lisada taustavärvi ja –muusikat ning valmistöö võib salvestada oma seadmesse või jagada sotsiaalmeedia keskkondades (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube). Olemas on rakendus iOS ja Android seadmetele. Juhendi autor on Katrin Uurman.

Erinevaid keskkondi ja rakendusi on palju ning tihti on keeruline meelde jätta, kus midagi on. Tuuli Koitjärv tutvustab Tagpacker’it, mis on oma loomult sotsiaalne järjehoidja. Lihtsalt saab kokku koguda erinevad lingid ning jagada neid teistega või hoida privaatsena. Hea on see, et saab luua erinevaid kategooriaid ning jälgida teiste kasutajate lingkogusid.

Lähemalt saab kõigi vahenditega tutvuda veebiseminaril „Koolielu uued töövahendid novembris“, mis toimub 7. detsembril kell 19.00-20.00. Registreerumine SIIT 

Haridus- ja Noorteamet