ainekuu, mahekeskus, loodusainete, sotsiaalainete, orgaaniline... +ainekuu, mahekeskus, loodusainete, sotsiaalainete, orgaaniline... +ainekuu, mahekeskus, loodusainete, sotsiaalainete, orgaaniline, mahetoit -
Eesti Maaülikooli Mahekeskus peab väga oluliseks mahepõllumajanduse tutvustamist kõikidele sihtgruppidele, alates lasteaialastest kuni täiskasvanuteni. "Käime koolides mahepõllumajandust tutvustamas nii omaalgatuslikult kui ka kooli kutsel, samuti kutsume endale külla," ütleb Elen Peetsmann.
Loo saatis Koolielule Elen Peetsmann Eesti Maaülikooli Mahekeskusest.
On oluline, et õpilased oskaksid hinnata ja mõista, kus ja kuidas toitu toodetakse, mida toit sisaldab ja millised on toidutootmise keskkonnamõjud. Olles informeeritud ja teadlikud, saavad lapsed ise valikuid teha, samuti harida oma vanemaid ja loodetavasti eelistada kodumaist ja mahetoitu, sest iga ost mõjutab Eesti maaelu ja põllumajanduse jätksuutlikust.
Lasteaedadele ja algklasside õpilastele oleme mahepõllumajanduse põhimõtteid ja mahetoitu tutvustanud koos praktiliste tegevustega nii Mahekeskuses kui ka mahetaludes. Vanematele klassidele oleme välja töötanud õppeprogrammi „Toidutootmine ja keskkond“, kus on kuus erinevat alateemat: toidutootmise keskkonnamõjud, mahepõllumajanduse põhimõtted, tervislik toit, muld ja kompost, keskkonnasäästlik taimekaitse ning keskkonnasõbralik marja- ja puuviljakasvatus. Samuti oleme olnud kaasjuhendajaks gümnaasiumiõpilaste uurimustöödel.
Tänavu kevadel oli väga tore kogemus Tartu Hansa Koolis, kus lapsed teadsid väga hästi mahepõllumajanduse põhimõtteid ja oskasid meie loengus aktiivselt kaasa mõelda ja arutleda.
Samas on olnud ka juhuseid, kus teadlikkus toidutootmisest ja mahepõllumajandusest on olnud suhteliselt madal. Õppekavades küll käsitletakse mahepõllumajanduse põhimõtteid, kuid täpne teema käsitlus sõltub õpetajast ja kooli võimalustest. Praktilised seosed ja arusaam erinevate tegurite mõjudest sõltub väga palju reaalsetest kogemustest. Seega julgustame ja püüame jõudumööda viia õpilasi mahetaludesse, kus lastel on võimalus ise näha, kuidas valmib kompost, mida on vaja taimede kasvamiseks, kust tuleb looma sööt jne.
Kaugemates maakondades (nt Põlva, Võru, Valga, Harju) oleme eelkõige teinud tutvustavaid loenguid, kuid Mahekeskuse uksed on avatud kõigile asjahuvilistele. Vegetatsiooniperioodil on võimalik korraldada ekskursioone ja tutvustada Eesti Maaülikooli mahekatseid. Oleme nõus läbi viima loenguid ja seminare kõikide mahetootmise eri aspektide kohta: mullaviljakus, taime- ja loomakasvatus, toidutootmise keskkonnamõjud, mahetoodete kvaliteet, turustamine. Mahekeskus on interdistsiplinaarne üksus Eesti Maaülikoolis, kes toob kokku eri valdkondade asjatundjad ülikoolis, nii et saame oma teadmisi pakkuda erinevates valdkondades.
Oleksime väga huvitatud õpetajatele (eriti loodusainete) vastavaid loenguid ja seminare korraldama, sest see aitaks kindlasti parandada arusaamist toidutootmise keskkonnamõjudest ning viljelusviisi mõjust toidu kvaliteedile ja inimese tervisele.
Käesoleva aasta juuni teisel nädalal (esialgne kuupäev on 9. juuni 2016) korraldame Mahekeskuses konverentsi, mis on seotud mahepõllumajanduse õpetamise innovatiivsete meetodite projektiga. Konverents annab ülevaate, miks meil on vaja mahepõllumajandust ja mida tuleks selle arendamiseks veel teha. Konverentsile on oodatud õpetajaid nii üldharidus- kui ka kutsekoolidest.
Kui koolidel ja õpetajatel on huvi, siis võtke meiega julgesti ühendust! Üheskoos leiame võimaluse teie soovile vastu tulla.
Elen Peetsmann, Eesti Maaülikooli Mahekeskus
Foto Pixabayst.
Samal teemal: