Vaid üks gümnaasium Saare maakonnas pole utoopia


Avaldaja:Merje Pors08. Detsember 2011

Eilne Postimees tsiteeris Saare maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitjat Meelis Kaubit, et Saaremaa maagümnaasiumide (Orissaare ja Leisi) muutmine põhikoolideks lähimate aastate perspektiivis on kurb, kuid tundub objektiivselt paratamatu.


Meelis Kaubi ütles täpsustuseks Saarte Häälele, et kindlasti ei tule tema sõnu tõlgendada nii, et Leisi ja Orissaare gümnaasium nüüd kohe-kohe suletakse. “Kõik sõltub ikkagi sellest, milline on haridus- ja teadusministeeriumi edasine tegevus ses küsimuses,” selgitas ta.


Kaubi sõnul on praegu olemas kolm tegevusvarianti. Kui riik kavatseb kõik Eesti gümnaasiumid riigistada, võib tähendada, et Orissaare ja Leisi gümnaasium muudetakse põhikoolideks.

Teine võimalus on, et osa gümnaasiume riigistatakse ja osa jäetakse kohalike omavalitsuste haldusse. Siis võib juhtuda, et suurematest keskustest kaugemal asuvad gümnaasiumid säilitatakse, ehkki õpilaste arv on neis väiksem kui vaja.


Kolmas võimalus on, et kõik gümnaasiumid lahutatakse põhikoolist. “Sellise võimaluse korral pole välistatud, et meie maakonda jääb praeguse viie gümnaasiumi asemel järele vaid üks,” märkis Kaubi. Tähtsamad arutelud toimuvad sel teemal tuleva aasta alguses.


Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep ütles, et vallavalitsus on Leisi keskkoolile andnud kõik volitused kolme õppesuuna sisseviimiseks. “Kõike oleme teinud ikka selle mõttega, et gümnaasium Leisi alevikus säiliks,” rõhutas ta. Mõtlep lisas, et lõppkokkuvõttes on siiski määrav õpilaste arv. “Kui see jääb liiga väikeseks ja kui ka õpilaste oma huvi hakkab kaduma, siis ei ole midagi parata, sest seaduse vastu me ei saa.”

Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär toonitas, et nii kaua kui vähegi võimalik, tahab vald oma kooli gümnaasiumi osa säilitada. “Täielikuks üllatuseks on lugeda Orissaare gümnaasiumi võimalikust kadumisest vabariiklikust ajalehest,” märkis ta. “Veel enam üllatavam on, et see kostab meie oma maavalitsuse spetsialisti suust, sest meiega ei ole seda teemat veel arutatud.”
Lisatud 8.12.2011

Haridus- ja Noorteamet