
18.-20. veebruaril võistlesid Tallinna teeninduskoolis tulevased kokad, kelnerid ja majutusteenindajad. Võistlusel osalesid teeninduskooli õpilased ning külalised Soomest ja Venemaalt.
Teispäeval, 18. veebruaril alustati koka eriala õpilaste omavahelise jõukatsumisega võistlustel „Kuldne kulp 2014“ ja „Kokkade kümnevõistlus 2014“, teatab Tallinna teeninduskool.
Võistlusel „Kuldne kulp 2014“ osales kokku 15 võistlejat. Mõõduvõtmise üks eesmärke oli ka Eesti toorainest toiduvalmistamise propageerimine: pearoa põhitoiduained olid räim, kodujuust ja porru. Žürii hindas töökorraldust köögis, hügieeninõuete täitmist, toiduvalmistamise tehnoloogiat, roogade välimust, serveeringut, maitset ning omavahelist sobivust menüüs. Võistlejaid hindas žürii koosseisus: peakohtunik Andres Rahula hotell Olümpiast ja kohtunikud Ander Listra Metosest, kooli vilistlane Argo Kuusik, Ivar Vokk HORECAst. Hügieenikohtunikud olid Tallinna teeninduskooli kutseõpetajad Maie Ründva ja Ljudmilla Zahharova. Võistluse peakorraldaja, Tallinna teeninduskooli majutuse-toitlustuse erialade juhtivõpetaja Anne Mäel oli võistlejate kohta vaid kiidusõnu: „See, mis oli taldrikul näha, oli väga heal tasemel!“
Võistluse „Kuldne kulp 2014“ auhinnalised kohad läksid Tallinna teeninduskooli kokaõpilastele:
1. koht Gerti Roosinupp (erialaõpetaja Dina Aarma)
2. koht Taavi Maiste (erialaõpetaja Kristi Tiido)
3. koht Aljona Terehova (erialaõpetaja Irina Horošihh).
Välja anti ka eripreemiad: parim isutekitaja - Marge Oldermann (Tallinna teeninduskool; erialaõpetaja Pirje Pärimets); parim pearoog - Silver Bekiš (Tallinna teeninduskool, erialaõpetaja Kristi Tiido), parim dessert - Taru Kuisma (Soome; Vantaa Ammattiopisto).
Võistluse „Kuldne kulp 2014“ võitnud Gerti Roosinupp ütles pärast võistlust, et ei tulnud võistlema ette valmistamata. „Oli kõvasti mõtteainet, magamata öid. Harjutasin palju, selleks võistluseks tegin toite läbi 4-5 korda. Oluline on aja planeerimine,“ toob Gerti välja olulised punktid, mis tema hinnangul edu tõid.
Võistlusel „Kokkade kümnevõistlus 2014“ osalesid kolmeliikmeliste võistkondadena Tallinna teeninduskooli õpilased, samuti õpetajate ja juhtkonna võistkond. Võistluse eestvedaja, Tallinna teeninduskooli kokkade kutseõpetaja Kristi Tiido sõnul katsetati kokkade kümnevõistlust uue võistlusena esmakordselt. „Innustust saime tänavuselt Euroopa
Hotelli- ja Turismikoolide Assotsiatsiooni (AEHT - European Association of Hotel and Tourism Schools) võistluselt, kus sellist jõukatsumist nägime. Põnevust ja võistluslikkust kooliellu lisas see tublisti,“ lisas ta. Anne Mäe täiendab, et kui võistlus „Kuldne kulp“ paneb enam proovile osalejate loomingulisuse, siis „Kokkade kümnevõistlusel“ on põhirõhk just tehnilistel oskustel. Võistlusel „Kokkade kümnevõistlus 2014“ läksid kolm auhinnalist kohta teeninduskooli kokarühmadele, kuigi ka õpetajate ja juhtkonna võistkond pakkusid väärilist konkurentsi.
Esikohavõistkond võistles koosseisus Vivian Tamm, Daanius Aas, Elar Mehide.
Võistlusülesandeks oli etteantud toidukorvist valmistada kaks portsjonit pearooga, mille põhikomponent oli räim; samuti valmistada kaks portsjonit kisselli koos lisandiga ning serveerida valmistatud toidud meeskonnatööna. Muu hulgas hinnati töövõtteid, hügieenist kinnipidamist, meeskonnatööd, valmistatud toitude maitset ja välimust. Kokkade kümnevõistluse kohtunikud olid Kaire Raba Baltic Restaurants Estonia ASist, Grete Sõõru kohvikust Till ja Kummel, Silja Pitelkov Horeca Service OÜst, Lauri-Jüri Reinsaar AS Kaupmehest ja COst ning Tallinna teeninduskooli kutseõpetaja Riina Laht.
Kolmapäeval, 19. veebruaril toimunud Tallinna teeninduskooli teenindajate konkursil „Teko kelner 2014“ võisteldi kaheliikmeliste võistkondadena. Võistlusülesanneteks olid salvrätikute voltimine, täpsusvalamine, vigade leidmine kaetud laualt ning laua katmine, külalise vastuvõtmine ja teenindamine.
„Teko kelner 2014“ parimad:
1. koht - Ursula Tell ja Sander Kaio
2. koht - Stephani Pille ja Lisette Lillemäe
3. koht - Mirje Tombak ja Karolin Roosipuu.
Lisaks anti välja ka eripreemiad: Altia Eesti AS eripreemia täpsusvalamise ja salvrätikute
voltimise eest Gerda Sepale ja Helen Pajule; Deline OÜ eripreemia parimale juustu
serveerijale - Kaspar Sepp; Balbiino eripreemia parimale jäätise serveerija - Gerda Sepp ja Helen Paju.
Žürii kiitis osalejate tublidust ja soovitas klientidega suheldes säilitada enesekindlus: mitte karta, suhelda kliendiga julgelt – nii saab kõigist probleemidest üle. Esikoha võitnud Ursula ja Sanderi hinnangul tõid neile esikoha naeratus ja hea tuju. „Arvan, et tuleb olla siiras ja iseendaks jääda. Olla selline, nagu oled, mitte üle pingutada ega üle mõelda,“ võttis teenindaja olulised omadused kokku Ursula. Sander lisas omalt poolt küll juurde, et samas tuleb väike improviseerimine kasuks.
Võistluse „Teko kelner 2014“ kohtunikud olid Tiiu Parm Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidust, „Teko kelner 2012“ võitja Andre Lipp, „Teko kelner 2013“ võitja ja parim noor teenindaja 2013 Kristo Lassi, Tallinna teeninduskooli õpetaja, restorani Steakhouse Liivi esindaja Kaimar Palk, Ode Raig Balbiino ASist ning Merike Klaas Deline OÜst.
Kokkade, kelnerite ja majutusteenindajadate jõukatsumised lõppesid neljapäeval, 20. veebruaril võistlusega „Teko majutusteenindaja 2014“, millest võtsid osa majutus- ja hotelliteeninduse eriala õpilased.
Parimad olid:
1. koht - Lisette Lillemäe
2. koht - Nevely Nurmeots
3. koht - Stephani Pille.
Žürii sõnul tõi Lisettele esikoha korrektsed töövõtted, tööde õige järejekord ja ökonoomsus.
Tallinna teeninduskooli kutsevõistlustel osalenud ja häid tulemusi näidanud õpilastel on võimalus esindada kooli nii vabariiklikel kui ka rahvusvahelistel võistlustel. Õpetaja Anne Mäe peab koolis peetavaid kutsevõistlusi vajalikuks, sest need annavad õpilastele võimaluse näidata oma teadmisi, loovust ja kasvatada esinemisjulgust. „Kindlasti elavdavad võistlused koolielu ning saame ka tööandjatele näidata, kui andekaid ja tublisid õpilasi meil õppimas on, sest sageli on kohtunikeks tööandjate esindajad. Tänu võistlustele saavad parimatest parimad end võrrelda ka Eesti või välismaa võistlustel. See annab nii õpilasele kui ka juhendajale tagasisidet meie õppe tasemest, samuti motiveerib,“ selgitab ta.
Fotod: Tallinna teeninduskool
Samal teemal:



