Kuidas mõõta teaduse ja tehnoloogia mõjusid?


Avaldaja:Merje Pors15. Mai 2014

Täna algas Tallinnas haridus- ja teadusministeeriumi ning OECD kahepäevane ühisseminar, kus keskendutakse teaduse ja tehnoloogia mõjude hindamise tehnikate ja praktikate viimastele arengutele.

Viieteistkümne riigi eksperdid arutavad, kuidas mõõta teaduse ja tehnoloogia mõju ühiskonnale ja majandusele, teatab haridus- ja teadusministeerium.

Erinevate otsuste juures me tihti ei tea, kas edu või ebaedu on tingitud just tehtud poliitilistest valikutest. Seetõttu aitab tehtud otsuste mõjude parem mõõtmine teha ka mõjusamaid otsuseid, mis aitab riike tuleviku väljakutsetele vastamisel ning lubab mõista üha keerukamaks muutuvaid seoseid majanduse, ühiskonna ja valitsuste vahel, märgib ministeerium.

Täna arutletakse muuhulgas selle üle, kuidas ja milliseid mõõdikuid on võimalik kasutada mõjude hindamisel ning kuidas ühendada omavahel kvalitatiivsed ja kvantitatiivsed lähenemised. Päeva teisel poolel tehakse ülevaade, kuidas teistes riikides on mõjude mõõtmisele lähenetud ning millised on nende tugevused ja nõrkused. Reede põhifookus on küsimusel, kuidas oleks võimalik ära kasutada analüütilist teavet, sealhulgas mõjude hindamist ning mil viisil on võimalik suurendada analüütikute ja poliitikaloojate omavahelist dialoogi.

Haridus- ja Noorteamet