Eesti on haridusandmete kasutamisel maailmale eeskujuks


Avaldaja:Laura Vetik09. Veebruar 2015

Eesti Hariduse Infosüsteem (http://www.ehis.ee) on maailmas ainulaadne koostöö poolest teiste registritega, mis võimaldab mitmeid teenuseid osutada automaatselt. Ministeerium tutvustab süsteemi rahvusvahelisel konverentsil ka teistele riikidele.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski avab sel nädalal rahvusvahelise OECD haridusandmete konverentsi, kus otsitakse viise, kuidas haridusandmeid koguda ja paremaks juhtimiseks kasutada. „Juba 10 aastat tagasi loodud hariduse infosüsteem EHIS on teadmistepõhise hariduspoliitika üks olulisemaid instrumente. Konverentsil jagamegi kogemust, mil viisil oleme registri Eesti hariduse heaks tööle rakendanud“, sõnas Ossinovski.

Haridus- ja Teadusministeeriumi analüüsiosakonna juhataja Aune Valgu sõnul kasutatakse EHISe isikustatud andmeid eelkõige rahastamisotsuste tegemisel. „Läbi X-tee lahenduste andmete esitamine riigiametitele ja krediidiasutustele võimaldab maksta toetusi, väljastada õppelaenu ja sõlmida ravikindlustust ilma, et taotleja peaks õppeasutusest hankima tema andmeid kinnitava tõendi“, selgitas Valk.

EHIS teeb koostööd üle 20 infosüsteemiga ning registriga on seotud ligi 45 teenust. Andmeid kasutatakse näiteks vajaduspõhiste õppetoetuste maksmiseks, õppelaenu taotlemiseks ja  ID-pileti soodustuse määramiseks.

Avalikkus näeb EHISe andmeid läbi visuaalse haridusstatistika andmebaasi HaridusSilm (http://www.haridussilm.ee). Võimalik on näiteks teada saada, kui palju õpilasi aastate lõikes mõnes koolis õppis, millisest omavalitsusest või maakonnast põhikooli järel enim ära minnakse ja kuhu noored edasi õppima suunduvad. HaridusSilmas saab võrrelda ka riigieksamite tulemusi ja andmeid õpetajate keskmise palga kohta piirkonniti.

EHIS on riiklik haridusandmete register, mis koondab nii reaalajas kui ka perioodiliselt infot kõigi Eesti õppeasutuse, õpilaste, õpetajate ja õppejõudude, lõpudokumentide, õpikute ning õppekavade kohta. Registrit kasutab ja täidab 2000 haridusega seotud institutsiooni.

Allikas: Haridus- ja teadusministeerium.

Samal teemal:

Sisseastumise infosüsteem SAIS uueneb

Haridus- ja Noorteamet