KRATT aitab plagiaadi vastu võidelda


Avaldaja:Laura Vetik22. Mai 2015

Kratt on eesti folklooris nõiduslik olend, kes oma valmistajale vara kokku kannab. KRATT ehk kraaditööde autorsuse tuvastamise tarkvara on HITSA loodud süsteem, mis aitab tuvastada plagiaadikahtluse, kirjutab Õpetajate Leht.

HITSA-s välja töötatud, haridusasutustele kasutamiseks loodud plagiaadituvastussüsteem KRATT kasutab dokumentidest korduste leidmiseks digitaalsetes arhiivides olevaid töid, eestikeelset Vikipeediat ning eestikeelset internetti ning kontrollib sarnaselt ka kõiki süsteemi käsitsi lisatud töid. Kahtluste ilmnemisel genereerib KRATT raporti, kus probleemsed kohad on võrdlusmaterjaliga kõrvuti ära toodud, võimaldades asjaosalistel anda hinnang lõpliku otsuse tegemiseks.

HITSA infosüsteemide arenduskeskuse juht Eneli Sutt rõhutab, et ehkki KRATT-i teatakse kui plagiaadituvastussüsteemi, on tegu siiski sarnasustuvastusega. „Fakti, kas sarnasuse näol on tegemist plagiaadiga või mitte, peab kindlaks tegema kool. Ei ole ette kirjutatud, et kui kellegi tööst, raamatust või artiklist on võetud viie rea pikkune tsitaat, siis ei ole tegu plagiaadiga, aga kui kuus rida, siis on. KRATT-i tegemise alguses oli suur teema, kas süsteem peaks otsustama plagiaadi üle või mitte. See jäeti ikkagi inimeste teha,” selgitas Eneli Sutt.

Loe edasi Õpetajate Lehest. KRATT-ist on juttu ka tänases Eesti Päevalehes.

Allikas: Õpetajate Leht.

Foto: Koolielu arhiiv.

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet