127 Baltikumi noort arutasid Narvas Euroopa teravamaid probleeme


Avaldaja:Laura Vetik15. Detsember 2015

Euroopa seisab silmitsi pagulaskriisiga, kõrge noorte töötusega ning on arutamas meedianeutraalsust. Nende väljakutsete taustal tõi Euroopa Noorteparlamendi Balti Foorum 27-30. novembril Narva põnevateks aruteludeks kokku 127 noort osalejat 20 eri riigist.

Euroopa Noorteparlamendi Balti Foorumi eesmärgiks oli tuua Narvasse kokku noori inimesi kõigist kolmest Balti riigist, sealhulgas nii emakeelena riigikeelt ja muud keelt kõnelevaid noori, pakkumaks neile võimaluse avastada Euroopa mitmekesisust ja jagamaks oma mõtteid teiste noorte ning avalikkusega. “Foorum inspireeris mind, andis enesekindlust ja näitas, et kindla tahte korral on isegi noore inimesena mul võimalus luua muutusi ühiskonnas,” võttis enda kogemuse kokku 16-aastane delegaat Lätist.

Saksa suursaadik Eestis Christoph Eichhorn arutles noortega Euroopa ja ülemaailmse poliitika teemasid ning rõhutas Euroopa-sisese solidarsuse tähtsust. “Meie oleme koos Euroopas,” oli tema sõnum noortele. “Olgu me suurtest või väikestest riikidest, erineva rahvusliku või kultuurilise taustaga, ainult koos saame leida lahendusi meie ühistele väljakutsetele”.

Balti Foorumi patrooniks oli Eesti välisminister Marina Kaljurand, kes kõneles osalejatega video vahendusel: “On tore näha nii palju noori inimesi siin [Euroopa Noorteparlamendi Balti Foorumil], kes on huvituvad rahvusvahelistest suhetes ning tahavad panustada ühiskonna edendamisesse.”

Noored töötasid neli päeva kaheksas rahvusvahelises komitees, millest igaüks keskendus ühele Euroopas aktuaalsele valdkonnale. Ürituse esimene päev algas rühmaehitusega Narva Kolledžis, kus osalejatel avanes võimalus üksteise ning rahvusvahelise töökeskkonnaga tutvuda. Foorumi kahel järgneval päeval arutasid komiteed probleemide üle ning koondasid oma ühise seisukoha. Ürituse viimasel päeval, 30. novembril, kogunes Balti Foorum Hermanni linnusesse üldassambleeks, kus kõik komiteed esitasid aruteluks oma resolutsioonid.

Foorumi korraldasid MTÜ Tegusad Eesti Noored kui Euroopa Noorteparlamendi (EYP) Eesti esindusena ja Schwarzkopf Foundation kui EYP rahvusvahelise katuseorganisatsioonina. Projekti toetas Saksamaa Välisministeerium.

Täiendavat infot sündmuse sisu ja formaadi kohta leiab Foorumi veebilehelt: http://www.ten.ee/balticforum.

Allikas: Tegusad Eesti Noored

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet