Pärnus selgusid parimad noored ehituspuusepad ja sõiduautotehnikud


Avaldaja:Madli Leikop16. Mai 2016

13. mail lõppenud ehituspuuseppade kutsemeistrivõistlusel võtsid kuju paadi motiiviga puitpingid ning sõiduautotehnikute kutsevõistlusel remonditi nii sisepõlemismootoreid kui ka veermikke.

Ehituspuuseppade kutsevõistluse esikoha pälvisid Kuressaare Ametikooli õppurid Koit Kaer ja Ken Pihlas. Teisele kohale tulid Raul Sabul ja Kristjan Laula Tallinna Ehituskoolist ning kolmanda koha said Ralf Raaga ja Ermo Kaurov Viljandi Kutseõppekeskusest. Võistlusülesandeks oli ehitada 13 tunniga paadi motiiviga puidust pargipingi karkass.

IMG_4784.jpg

Esikoha pälvinud noormehed on üllatuseks kivi- ja betoonkonstruktsioonide ehituse esimese kursuse õpilased. „Ülesanne ei olnud väga raske, kuid võttis üsna palju aega ja eeldas ka harjutamist. Tegime puitkonstruktsiooni ehituse ka ühe korra enne võistlust läbi,“ märkis Ken.

Kohtunike sõnul oli võistlejate tase väga hea. „Meil oleks lust näha nii professionaalseid inimesi kolleegidena töötamas,“ ütles võistlusjoonise autor ja kohtunik, Nordic Houses OÜ insener Indrek Soots ning lisas, et joonise autorina on ta noorte töö tulemusega rahul.

IMG_4792.jpg

„Täna võistelnud poiste oskustase on nii lai, et nad suudaks töötada puitmajasektoris erinevate profiilidega ettevõtetes. Nende potentsiaal on kindlasti kõrgem kui klassikalise tehase standardlahenduse tootmine eeldab. Isiklikult soovitaks neil minna vanu maju restaureerima või eriprojekte teostama,“ tõdes võistluse kohtunik ja Eesti puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil.

Võistlusel osales kokku viis paarisvõistkonda Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusest, Kuressaare Ametikoolist, Pärnumaa Kutsehariduskeskusest, Tallinna Ehituskoolist ja Viljandi Kutseõppekeskusest.

Ehituspuuseppade kutsevõistlust korraldas SA Innove koostöös Pärnumaa Kutsehariduskeskusega. Võistluse läbiviimist toetasid Eesti Puitmajaliit, AS Matek, B&B Tools AS, Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Sõiduautotehnikute kutsemeistrivõistlusel noppisid esikoha Tartu Kutsehariduskeskuse õppurid Timo Meitus ja Artur Vink. Teise koha väärilise soorituse tegid Marek Berggrünfeld ja Daniil Rapatski Pärnumaa Kutsehariduskeskusest ning kolmandaks tulid Kauri Teern ja Jaagup Otsa Kuressaare Ametikoolist.

IMG_4602.jpg

Kutsevõistluse võit tuli Timo ja Arturi sõnul tänu külmale närvile ja heale koostööle. „Tegutsesime mõlemal võistluspäeval rahulikult, suhtlesime üksteisega ja meie koostöö sujus hästi. Liiga enesekindlad me ei olnud ja enne võitjate väljakuulutamist oli väike närv sees. Õnneks sai Tartu lippu kõrgel hoitud,“ märkis Timo. „Lähme uuel nädalal kooli uhke tundega,“ lisas Artur.

Mõlemad noormehed on olnud pikka aega tehnikahuvilised ning valisid sõiduautotehniku kutse töö ja hobi ühendamise soovi tõttu. Timo on hetkel Scania esinduses klienditeeninduse praktikal ja plaanib seal karjääri jätkamist ning Arturit oodatakse pärast kaitseväeteenistust praktikakohta tagasi, ent juba töökohale.

Kohtunikekogu sõnul oli tänavuste võistlejate tase hea, kuid paremad oskused võiksid olla elektrisüsteemi, mootori ja uute lahenduste tundmisel, aga ka individuaalse ja meeskonnatöö planeerimisel.

IMG_4562.jpg

Pärnumaa Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja ja võistluse peakohtuniku Priit Auväärti kogemuse põhjal on tööandjate huvi kooli lõpetavate sõiduautotehnikute vastu suur.

„Näiteks Pärnus on tööandjad huvitatud nii koolile uute lahenduste tutvustamisest, kutsevõistluste toetamisest kui ka võistlustulemustest. Seega, tööandjad on meie õppurite heast tasemest teadlikud,“ märkis Auväärt, kuid nentis, et koostöö koolide ja ettevõtjate vahel kindlasti erineb piirkonniti.

Võistlusest võttis osa kokku 12 võistkonda järgmistest kutseõppeasutustest: Järvamaa Kutsehariduskeskus, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakool, Kuressaare Ametikool, Narva Kutseõppekeskus, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, Rakvere Ametikool, Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool, Tartu Kutsehariduskeskus, Valgamaa Kutseõppekeskus, Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool, Viljandi Kutseõppekeskus ja Väike-Maarja Õppekeskus.

Sõiduautotehnikute kutsevõistlust korraldas SA Innove koostöös Pärnumaa Kutsehariduskeskusega. Võistluse läbiviimist toetasid Saku läte, Scania, Reval Auto Pärnu, Info Auto, Stokker, Mequiars, Fixus, Silberauto Pärnu, Mariine auto Pärnu, Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Allikas ja fotod: SA Innove pressiteade.

Kutsemeistrivõistluste info ja galeriid Facebookis.

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet