Haridus- ja Teadusministeerium kutsub alustavaid koolijuhte kandideerima arenguprogrammi


Avaldaja:Laura Vetik02. Juuni 2016

Haridus- ja teadusministeerium kutsub esimest korda koolijuhi ametisse asuvaid üldhariduskoolide ja kutseõppeasutuste direktoreid kandideerima spetsiaalselt nende jaoks disainitud arenguprogrammi.

Programmi kandideerimise hetkeks peab olema sõlmitud tööleping ning juba töötavatel direktoritel ei tohi ametis oldud aeg ületada 12 kuud. Kandideerida saab juuli lõpuni, programm alustab käesoleva aasta augustis ja lõpeb juunis 2017. Osalema valitakse konkursi alusel kuni 18 koolijuhti.

„Tänu programmis osalemisele ja mentorluse toele olen aru saanud õpetajate toetamise ja arengu vajadusest. Võtan uuest aastast sihiks alustada iga õppija ja õpetaja süsteemset personaalse arengu jälgimist ja toetamist,“ ütles I lennu lõpetaja, Eesti ühe suurima põhikooli - Valga Põhikooli direktor Hannely Luik-Stogov.

Ka Järva- Jaani Gümnaasiumi direktori Raigo Prantsi sõnul on ta programmist palju juurde võitnud. Väljastpoolt haridussüsteemi esmakordselt koolijuhi ametisse asudes on vaja ennast väga kiirelt kõigega kurssi viia ja selleks lõi programm vajaliku võrgustiku. „Tean nüüd, kuidas oma meeskonda oskuslikult juhtida ja sellega kooli arengut suunata,“ on Prants kindel.

Programmi käigus süvendatakse arusaama juhirollist ja kaasaegsetest juhtimisteooriatest ning arendatakse koolijuhi tööks vajalikke kriitilisi oskusi. Õpitakse, kuidas rakendada kogu koolimeeskonna, õpilaste ja vanemate potentsiaali, et kool töötaks kõigi jaoks paremini.

„Koolijuhtidel on võtmeroll õppija arengut maksimaalselt toetava ja ühiskonna muutuvatele vajadustele vastava õppekeskkonna loomisel,“ selgitas programmi tagamaid ministeeriumi õpetajaosakonna peaekspert Eneken Juurmann. „Uutele juhtidele seatakse väga kõrged ootused, kuid paljudel neist puudub piisav ettevalmistus ja tugisüsteem edukaks toimetulekuks. Selle arenguprogrammi eesmärgiks on lisaks teadmiste ja oskuste arendamisele pakkuda ka sotsiaalset ja professionaalset tuge võrgustiku ning kogenud koolijuhist mentori näol“, lisas ta.

Alustavate koolijuhtide programm on ellu kutsutud Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt. Seda viiakse ellu koostöös sihtasutusega Innove ning Edison OÜ elukestva õppe strateegia programmi „Pädevad ja motiveeritud õpetajad ning haridusasutuste juhid“ raames Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Kandideerimise ja programmi lisainfo

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet