Uus tippkeskus seob bioloogia ja inseneriteaduse


Avaldaja:Laura Vetik08. Juuni 2016

Viimastel aastatel on inseneriteadus tunginud jõuliselt bioloogiasse võimaldades luua täiesti uudsete omadustega süsteeme. Selliste tehnoloogiate abil toodetakse mitmeid maitseaineid, kütuseid ja ravimeid. Tartu ülikooli molekulaarse rakutehnoloogia tippkeskus sellise valdkonnaga tegelebki.

Tartu ülikooli professori Tanel Tenson kirjeldas, et biotehnoloogiaid kombineeritakse efektiivselt ka keemiaga: „Näiteks võib bioloogiliselt toodetud eellasmolekulist teha ravimi keemilise modifitseerimise läbi. Samuti on võimalik keemiliselt sünteesida elusrakke spetsiifiliselt mõjutavaid kemikaale.“

Tippkeskus toob kokku uurimisrühmad, mis omavad pädevust erinevate bioloogiliste süsteemide modifitseerimisel ja kemikaalide loomisel.

Tensoni sõnul nähakse rakendustena uudsete lahenduste loomist jätkusuutliku biomajanduse tarbeks, rakuliste biosensorite loomist ja uudsete bioaktiivsete ühendite väljatöötamist.

Reedel, 10. juunil algusega kell 11 toimub Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis (Nooruse 1-121) tippkeskuse avaseminar, kus astuvad üles uurimisgruppide esindajad, kes loovad oma ettekannetega põhjalikuma arusaama tippkeskuse uurimistööst.

Seminari ajakava
11.00 Mart Loog „Mis on sünteetiline bioloogia ja mis meile sellest kasu on?“
11.30 Andres Merits „Sääsega viiruse vastu“
12.00 Tanel Tenson „Antibiootikumid ühendamas põnevat kasulikuga“
12.30 Mati Karelson „Ravimid ja muud bioaktiivsed kemikaalid – kas saame neid arvutis projekteerida?“

Molekulaarse rakutehnoloogia tippkeskuse tööd rahastab Euroopa Liidu regionaalarengu fond.

Allikas: TÜ

Samal teemal:

Haridus- ja Noorteamet