Tartu Ülikool on Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide edetabelis viiendal kohal


Avaldaja:Madli Leikop14. Juuni 2016

Maailma ühe mõjukama ülikoole reastava ettevõtte Quacquarelli Symonds (QS) värskes Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide edetabelis on Tartu Ülikool kõrgel viiendal positsioonil, muuhulgas hoiab Tartu Ülikool Eesti ülikoolide võrdluses kõrgeimat kohta.

QS reastab Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni parimaid ülikoole kolmandat aastat. Tartu Ülikool on edetabeli eesotsas olnud kõigil kolmel aastal, seni kõrgeim positsioon, neljas koht, saavutati 2015. aastal.

Edetabelis on esimesel kohal Lomonossovi nimeline Moskva Riiklik Ülikool, teisel Novosibirski Ülikool, kolmandal Sankt-Peterburi Riiklik Ülikooli ning Tartu Ülikooli ees seisab Karli Ülikool Prahast. 

Baltimaadest on edetabelis ka TTÜ ja TLÜ, vastavalt 30. ja 87. positsioonil. Edetabelis on ka seitse Leedu ja kolm Läti ülikooli. 

Paremusjärjestuse koostamisel arvestab QS akadeemiliste juhtfiguuride ja tööandjate arvamusküsitlust, üliõpilaste ja õppejõudude suhtarvu, teaduspublikatsioonide arvu ja mõjukust, ülikooli veebinähtavust, doktorikraadiga töötajate ning välisõppejõudude ja -tudengite osakaalu.

Tartu Ülikool paistab edetabelis silma akadeemilise mainega (skoor 98/100-st), publikatsioonide tsiteeritavusega (96.9/100), ühe akadeemilise töötaja kohta avaldatud teadustööde hulgaga (96.2/100) ja veebinähtavusega (93.8/100). 

Täpsem info ja edetabel “QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia – EECA Ranking” on leitav QS-i veebilehelt. Tartu Ülikooli positsiooni ja tugevuste kohta loe siit.

TÜ on ainsa Baltimaade ülikoolina 200 Euroopa parima ülikooli hulgas, positsioonil 181-190 (Times Higher Education (THE) 2016). THE 400 maailma parima ülikooli pingereas paigutus TÜ 2015. aastal positsioonile 351-400. Edetabeli „QS World University Rankings“ värskeimas väljaandes (2015) oli TÜ 400. kohal.

Allikas: TÜ pressiteade. 

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet