Balti riikide kohtumisel lepiti kokku kvalifikatsioonide automaatses tunnustamises


Avaldaja:Madli Leikop17. Juuni 2016

Eilsest tänaseni Pühajärvel toimunud kolme Balti riigi haridus- ja teadusministrite kohtumisel lepiti kokku, et Eesti, Läti ja Leedu hakkavad üksteise diplomeid, tunnistusi ja muid kvalifikatsioone tõendavaid dokumente tunnustama automaatselt.

Kokkulepe puudutab eelkõige kvalifikatsioone, mis lubavad astuda ülikooli – keskkooli ja kutsekooli lõputunnistused, bakalaureuse- ning magistridiplomid jms.

Automaatne tunnustamine vähendab riikide halduskoormust ning teenus on kodanikule kiirem. Praegu peab ühe Balti riigi kodanik diplomit teise riigi kooli või tööandjale viies arvestama üsna suure ajakuluga, sest diplomi või tunnistuse peab saatma eraldi kontrolli. Tulevikus toimub kvalifikatsioonide tunnustamine automaatselt – iga riik teeb avalikuks ülevaate teiste Balti riikide automaatselt tunnustatavatest dokumentidest.

Konkreetsem mehhanism lepitakse kokku aasta jooksul.

Taustainfo

Kolme Balti riigi haridus- ja teadusministrite kohtumine leiab aset igal aastal, mullu kohtuti Leedus ja järgmisel aastal kohtutakse Lätis. Üritus toimus 22. korda. 

Balti riikide kohtumist võõrustas minister Jürgen Ligi, Leedu delegatsiooni juhtis minister Audronė Pitrėnienė ning Läti delegatsiooni ministri büroo juht Andis Geižans. 

Arutelude kõrval külastati ka Tehvandi spordikeskust, Eesti lipu tuba Otepääl ning pooleteise aasta eest avatud Tõikamäe radarit, mis on osa Balti riike hõlmavast õhuseiresüsteemist BALTNET. 

Allikas: HTMi pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv. 

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet