Noorteühingute aastatoetuse taotlemise kord muutub


Avaldaja:Madli Leikop01. August 2016

Haridus- ja Teadusministeerium muudab noorteühingute aastatoetuse tingimusi, et siduda ühingute tegevus selgemalt ja pikemaajaliste noortevaldkonna riiklike eesmärkidega. Uue korra kohaselt on noorteühingutel võimalik taotleda toetust ka kaheks kalendriaastaks.

Ministeeriumi ja noorteühingute ühise arutelu tulemusena loobutakse edaspidi iga-aastasest noortevaldkonna prioriteedi määratlemisest, mis on seni olnud toetuse taotlemise aluseks. Edaspidi seostub  ühingute tegevus selgemalt noortevaldkonna arengukavas seatud pikaajaliste eesmärkidega:
- noorel on rohkem valikuid oma loome- ja arengupotentsiaali avamiseks;
- noorel on väiksem risk olla tõrjutud;
- noorte osalus otsustes on rohkem toetatud;
- noortevaldkonna toimimine on mõjusam.

Noorteosakonna juhataja Reelika Ojakivi sõnul on noorteühingutel edaspidi võimalus taotleda aastatoetust üheks või kaheks kalendriaastaks. „Üheks aastaks taotledes tuleb ühingul kirjeldada oma tegevuste mõju vähemalt kahe eesmärgi saavutamisse ja kaheks aastaks taotledes kõigi nelja eesmärgi saavutamisse“, selgitas Ojakivi. „Kaheks aastaks taotledes tuleb ka selgelt välja tuua, millised tegevused on planeeritud esimeseks aastaks ja mida plaanitakse ellu viia teisel aastal. See on vajalik, kuna toetuse andmisel vaadatakse üle eelmise aasta tulemused ja raha kasutamine.“

Lisaks on planeeritud muudatused taotluste hindamise ja eelneva toetuse kasutamise aruandluse ajakavas selliselt, et uue aasta toetus jõuaks noorteühinguteni varem. Ühingud saavad siis alustada sisuliste tegevustega senisest varem ja kaasata rohkem noori.

Ministeerium on uued taotlemise tingimused läbi arutanud noorteühingute ja nende katusorganisatsiooni Eesti Noorteühenduste Liiduga. Ühingud ise on rõhutanud vajadust saada aastatoetus varem kätte ning et toetuse taotlemisel oma tegevusteks oleks neil pikemaajalisem kindlus.

Riik toetab noorteühinguid igal aastal peaaegu poole miljoni euroga.

Allikas: HTMi pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv.

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet