Oskuste aasta algas inspireeriva hommikuga Tallinna Teeninduskoolis


Avaldaja:Madli Leikop19. Jaanuar 2017

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps kuulutas kolmapäeval, 18. jaanuaril Tallinna Teeninduskoolis avatuks oskuste aasta, mille eesmärk on väärtustada kutseoskusi, meisterlikkust ja elukestvat õpet Eesti ühiskonnas.

Loo autor on oskuste aasta koordinaator Merike Lees SA Innovest. 

„Oskuste aasta on algatus, millega tuletatakse terve aasta jooksul meelde, kui põnevad kohad on need koolid, mis annavad meile tegelikult oskusi – üldjuhul on need kutsekoolid,“ lausus Mailis Reps oskuste aastat avades.

Selle aasta jooksul toimub palju sündmusi, nende seas kümme inspiratsiooniüritust erinevates kutsehariduskeskustes üle Eesti. „Luban, et need kohtumised on üks põnev reis läbi erinevate erialade ja oskuste,“ ütles Reps.

Minister soovitas noortel meenutada mõnda koolipidu või üritust, mida nad on aidanud korraldada või mõnda sündmust, kus nad on vabatahtlikuna abiks olnud. „Praegu ei pruugi te endale teadvustada, et need tegevused andsid olulisi oskusi: organiseerimis- ja suhtlemisoskusi,“ lisas ta. 

Oskuste aastat vedava SA Innove juhatuse liikme Katri Targama sõnul muutub meie elu nii palju, et jõuame kõik elukestva õppe kaudu kutseõppesse tagasi. „Kutseharidus annab väga palju võimalusi ja oskused on need, mis teid elus edasi aitavad,“ soovitas Targama.

Inspiratsiooniürituse üllatusesineja lauljanna Getter Jaani rääkis, kuidas kutsekool muutis teda palju iseseivamaks. Nii rätsep-stilisti kui meigikunstniku oskusi omandanud Getter Jaani sõnas: „See on parim, kui saad õppida inimeste käe all, kes oma ametit väga-väga armastavad."

Noortel soovitas Getter Jaani teha seda, mida süda ütleb, sest see on õige ja teeb õnnelikuks. “Ilus on vaadata, kui inimene teeb oma tööd suure kire ja rõõmuga,“ lausus ta.

Tallinna Teeninduskooli vilistlane, Rimi Eesti Food AS-i projektijuht Helen Lednei meenutas, kuidas tema karjäär sai alguse juhuslikult leitud teeninduskooli voldikust:  „Kogu see tee, mis mul on olnud, on saatus ja see sai alguse ühest flaierist.“  

Tööandjate esindajana tutvustas noortele hotellide ja restoranide valdkonna töövõimalusi Krista Tuulik Tallink Hotelsist. Tema sõnul pakub hotellitöö võimalusi kohtuda ülemaailmsete suurkujudega ja need kohtumised jäävad eluks ajaks meelde. Selleks, et jõuda tippu, tuleb alustada kõige madalamalt. Nii alustas ka Krista Tuulik nõudepesijana pärast ülikooli 4. kursust juhtimispraktikale minnes. „Juhtimine algab nõudepesust,“ tõdes Tuulik.

Marit Valge Kutsekojast andis ülevaate ametitest, mille järele tulevikus nõudlus suureneb: „1,5 korda rohkem on vaja IKT-spetsialiste ja eriti just väljapool IKT sektorit, et kaasaegseid lahendusi osataks võtta kasutusele ka teistes valdkondades. Metsanduses, puidutööstuses ning metallitööstuses on vaja spetsialiste, kes oskaks keerukate masinatega töötada.“.

Reelika Paju ja  Evelin Männiste Innove Rajaleidja keskusest rääkisid noortele, millele tähelepanu pöörata, et nad saaksid teha seda, millega rahule jäävad. „Üks tähtis märksõna on huvi, iga tegevusala võiks alata huvist,“ rääkis Evelin Männiste. „See ei pea olema huviring, vaid mõni teema, mille kohta sulle meeldib internetist lugeda. Ole avatud uutele hobidele ja katsetustele. See annab kogemusi juurde.“

Kokku toimub oskuste aastal 10 inspiratsiooniüritust üle Eesti. Üritustel tutvustatakse erinevate erialade sisu, räägitakse nende olulisusest ning tulevikuväljavaadetest.

Esimese inspiratsioonihommiku salvestust saab vaadata Facebookist: https://www.facebook.com/oskusteaasta/

Ülevaate oskuste aasta sündmustest leiate veebist

Foto: oskuste aasta FB-lehekülg. 

Samal teemal:

 

 

Haridus- ja Noorteamet