Yana Bits Ukrainast võitis väitlusvõistluse „Jugend debattiert international“ XI rahvusvahelise finaali


Avaldaja:Madli Leikop02. Oktoober 2017

Neli parimat saksakeelset väitlejat Kesk- ja Ida-Euroopast argumenteerisid reedel, 29. septembril toimunud väitlusvõistluse „Jugend debattiert international“ XI rahvusvahelises finaalis üldvõidu nimel.

24 minutit kestnud finaaldebati võitis Yana Bits (Ukraina), veendes žüriid oma suurepärastest oskustes. Tasavägisel väitlusel jäi teisele kohale Läti väitleja Natālija Šreibere, kolmanda koha sai Dóra Dömötör-Nagy (Ungari) ning neljandaks jäi Terezie Hovorková (Tšehhi).

025_DebatiFinaal_29.09.2017_DianaUntPhotography.jpg

Debati teema oli „Kas riik peaks internetti täielikult reguleerima?“. Osalejatele jagati kohapeal kaitstav seisukoht – pro või contra – ning seejärel andis žürii neile kokku 24 minutit, mille jooksul argumenteeriti interneti täieliku reguleerimise poolt ja vastu. Finaalüritusele pani punkti žürii põhjalikult kaalutletud otsus ning autasustamine: selleaastase rahvusvahelise üldvõidu viis koju Ukraina õpilane Yana Bits.

002_DebatiFinaal_29.09.2017_DianaUntPhotography.jpg

Rahvusvaheline finaal on kogu võistlusaasta kõrgpunktiks. 20 parimat saksakeelset väitlejat Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Venemaalt, Sloveeniast, Slovakkiast, Tšehhist, Ukrainast ja Ungarist veetsid terve nädala Tallinnas, et üheskoos poliitilistel ja sotsiaalsetel teemadel mõtteid vahetada ning seda nii väitlustel kui ka argielu olukordades. Eesti selle aasta parimad väitlejad Elvi Tuisk (Kadrioru Saksa Gümnaasium) ja Junianna Zatsarnaja (Kadrioru Saksa Gümnaasium) tugevas konkurentsis esimesest voorust kaugemale ei jõudnud ning said finaalis teistele osalejatele publikust kaasa elada.

029_DebatiFinaal_29.09.2017_DianaUntPhotography.jpg

„Jugend debattiert international“ – Kesk- ja Ida-Euroopas toimuv riikidevaheline konkurss on Goethe Instituudi, fondi „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, mittetulundusliku Hertie Fondi ja Saksamaa Välismaise Koolihariduse Keskuse projekt. XI rahvusvahelise finaali patrooniks oli Riigikogu esimees Eiki Nestor.

Lisateavet ning pildigalerii väitluskonkursi «Jugend debattiert international» ja XI rahvusvahelise finaali ning osalevate väitlejate kohta saab leida aadressilt www.jugend-debattiert.eu. ​

043_DebatiFinaal_29.09.2017_DianaUntPhotography.jpg

Allikas: Goethe Instituudi pressiteade. Fotod: Diana Unt. 

Samal teemal:

 

Haridus- ja Noorteamet