Kuus TÜ teadlast on maailma mõjukaimate seas


Avaldaja:Madli Leikop20. November 2017

Värskelt on ilmunud Clarivate Analytics firma edetabel, mis loetleb enam kui 3000 mõjukaimat loodus- ja sotsiaalteadlast maailmas.

Eestist on edetabelisse jõudnud seitse teadlast – kuus neist Tartu Ülikoolist ning üks Eesti Maaülikoolist. 

Mahukas edetabel, mille andmed varasemalt ilmunud Thomson Reutersi nime all, hindab teadlase mõjukust selle järgi, kui palju kasutavad tema teadustööd enda omas teised, st viitamiste määra järgi. Mida enam teadlase tööd enda oma toetuseks kasutatakse, vaidlustatakse või aluseks võetakse, seda mõjukam ta Clarivate’i analüüsi hinnangul on. 

Tabelisse on tänavu jõudnud üle 3300 teadlase 900 institutsioonist. Eestist ainsa esindatud Balti riigina on Tartu Ülikooli teadlastest tabel esile tõstnud geneetikateadlased Andres Metspalu (Eesti geenivaramu direktor), Tõnu Esko (populatsiooni- ja funktsionaalse genoomika vanemteadur) ja Markus Perola (külalisprofessor), seeneteadlased Urmas Kõljala (mükoloogiaprofessor, akadeemik) ja Leho Tedersoo (mükoloogia vanemteadur) ning taimeteadlase Martin Zobeli (taimeökoloogia professor, akadeemik). Eesti Maaülikooli lippu hoiab kõrgel taimeteadlane Ülo Niinemets (taimekasvatuse ja taimebioloogia professor, akadeemik). Võrreldes möödunud aastaga on eesti teadlaste arv tabelis kahekordistunud, TÜ esindatus tõusnud lausa kolmekordselt.

„Mul on hea meel tõdeda, et Eesti tippteadlaste töö tulemused on leidnud tunnustamist ülemaailmses võrdluses. Edetabel ei hõlma paljusid ühiskonna ja majanduse jaoks olulisi teadusvaldkondi, samas on inimese genoomis sisalduva info alusel uute rakenduste välja töötamine meditsiinis ja elustiku muutusi mõjutavate mehhanismide uurimine kindlasti ühiskonna heaolu silmas pidades olulised teadusvaldkonnad,“ avaldab heameelt Kristjan Vassil, Tartu Ülikooli teadusprorektor.

Täpsemalt Clarivate Analyticsi metodoloogiast ning tänavusest edetabelist leiab tutvustavast videost. Edetabel on täismahus samuti üleval nende kodulehel.

Allikas: TÜ pressiteade. 

Haridus- ja Noorteamet