Rahvusvaheline Lotmani seminar toob Tartusse humanitaarteadlaste uue põlvkonna


Avaldaja:Madli Leikop25. Veebruar 2018

26. kuni 28. veebruarini toimub Tartu Ülikoolis iga-aastane rahvusvaheline Lotmani seminar, millega tähistavad humanitaarvaldkonna slavistika osakond ja vene kirjanduse õppetool oma õpetaja, maailmakuulsa teadlase professor Juri Lotmani sünniaastapäeva.

Tänavu on konverentsil 26 ettekannet. Traditsiooniliselt antakse üle ka Lotmani-nimelised stipendiumid teadustööde konkursi võitnud TÜ üliõpilastele – ühele semiootikule ja ühele slavistile. 

„Tartu-Moskva koolkonnas toimub põlvkonnavahetus. Vanem generatsioon koolkonna asutajaid lahkub, kuid teadusteed alustavad uued jõud. Noored pakuvad välja uusi teemasid, ideid ja meetodeid,“ sõnas seminari korraldaja, Tartu Ülikooli slavistika osakonna juhataja Ljubov Kisseljova. „Iga seminarist osavõtja esineb teemal, mille kallal ta parajasti töötab. See on hea võimalus tutvustada oma projekte asjatundjatele ja nõudlikule publikule. Seminari iseloomustab elav diskussioon nii saalis kui ka kuluaarides. Tihti kasvavad nendest aruteludest välja uued ettekanded ja artiklid.“

Interdistsiplinaarse ja rahvusvaheliselt tunnustatud teadusfoorumina ühendab Lotmani seminar kirjandusteadlasi, ajaloolasi, semiootikuid ja folkloriste. Mainekate teadlaste kõrval Šveitsist, Soomest, Ukrainast, Valgevenest, Venemaalt ja Eestist esinevad seminaril noored teadlased, kes on hiljuti kaitsnud TÜs doktoriväitekirja. On kujunemas heaks tavaks, et koos oma juhendajatega peavad ettekande ka praegused doktorandid. Selline koostöövorm on arendav ja pakub algajale teadlasele vajalikku kogemust.

Seminari korraldamist toetavad Tartu linnavalitsus, haridusteaduste ja kunstide valdkonna dekaan professor Margit Sutrop ja Zimini fond.

Allikas: TÜ pressiteade. Foto: Koolielu arhiiv. 

Haridus- ja Noorteamet